Головний зміст

85 mainВищий адміністративний суд України надіслав Голові Верховної Ради України Володимиру Гройсману, Голові Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Руслану Князевичу та народним депутатам України висновок до проекту Закону із своїми зауваженнями та пропозиціями для врахування їх під час розгляду законопроекту Комітетом.
 
 
 
 
 
 
 
Вищий адміністративний суд України вважає, що окремі положення проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» (реєстр. № 3524 від 25.11.2015) можуть загрожувати незалежності системи адміністративної юстиції, а це, у свою чергу, призведе до порушення конституційних прав і свобод громадян, інтересів юридичних осіб.
 
ВАСУ також звертає увагу, що при підготовці законопроекту залишено поза увагою рекомендації, які 23 жовтня 2015 року затвердила Європейська комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія), відповідно до яких запропоновано адміністративні суди виділити в автономну судову систему. Запровадження адміністративного судочинства є свідченням розвитку демократичної, правової держави відповідно до європейських стандартів і гарантією права особи на справедливий суд.
 
Крім того, у законопроект закладено норми, які можуть звузити право громадян на вільний вибір захисника своїх порушених прав, свобод та законних інтересів, установити адвокатську монополію на представництво інтересів фізичних та юридичних осіб у судах.