Головний зміст

Уряд БюджетУрядом встановлено чіткий та вичерпний перелік вимог до відбору уповноважених банків, через які має здійснюватись виплата заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Зокрема, постанова КМУ від 20 січня 2016 р. № 37 «Деякі питання виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги»  допоможе убезпечити відповідні фінансові операції.
 
Документ вносить зміни до постанови «Про удосконалення механізму виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги» в частині встановлення чітких вимог до уповноважених банків, через які має здійснюватись виплата заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги.
 
Це приведе до зменшення суб'єктивізму при виборі уповноважених банків. А також дозволить оновити перелік таких банків та посилить їх відповідальність за здійснення обслуговування бюджетних коштів.
Крім того, зміни сприятимуть недопущенню втрат бюджету та посиленню довіри населення до банківської системи та держави в цілому.
 
До переліку вимог для визначення уповноважених банків, відповідно до затверджених змін, були,зокрема, віднесені наступні:
  • частка активів банку становить не менш як 1 відсоток активів банківської системи;
  • банк володіє облігаціями внутрішньої державної позики в розмірі не менш як 20 відсотків регулятивного капіталу банку;
  • на час проведення конкурсу банк провадить діяльність на банківському ринку не менше трьох років;
  • протягом трьох останніх місяців на момент подання документів до постійної діючої комісії Національним банком не застосовувались заходи впливу у вигляді обмеження, зупинення чи припинення здійснюваних банком операцій у зв’язку з виявленням фактів здійснення операцій з підвищеним ризиком та віднесення банку до категорії проблемного або неплатоспроможного;
  • протягом трьох останніх місяців на момент подання документів банк дотримується економічних нормативів, установлених Національним банком;
  • банк є учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – ФГВФО), крім випадків,передбачених законом, та не має фінансової заборгованості перед ФГВФО щодо сплати зборів, штрафів, пені;
  • відсутня заборгованість із сплати податків і зборів;
  • до банку або до власників істотної участі в якому та до пов’язаних осіб якого не було застосовано Україною, іноземними державами — членами Організації економічного співробітництва та розвитку чи Євросоюзом санкцій протягом останніх 12 місяців на момент подання документів.
Постанова передбачає, що банки повинні у тримісячний строк забезпечити виконання зазначених вимог, а відповідні міністерства, інші центральні та місцеві органи виконавчої влади матимуть один місяць для переходу на обслуговування до уповноважених банків, що відповідатимуть новим вимогам.
З 1 січня 2017 р. набере чинності ще одна вимога - кількість емітованих банком електронних платіжних засобів (платіжних карток) державної багатоемітентної платіжної системи, платіжною організацією якої є резидент, має становити не менш як 10 відсотків загальної кількості емітованих ними електронних платіжних засобів (платіжних карток).
 
Банки, в яких держава володіє часткою понад 75 відсотків, є уповноваженими банками на постійній основі.
З метою розширення можливості вільного вибору громадян обслуговуючого банку постановою пропонується міністерствам, іншим центральним та місцевим органам виконавчої влади укласти договори не менш ніж з трьома уповноваженими банками.
 
Крім того, Уряд своїм рішенням також рекомендує керівникам суб’єктів господарювання державного сектору економіки обслуговуватись у банках, які відповідають встановленим вимогам.