Головний зміст

novorozhdennyjСьогодні, 4 лютого, прийнято Проект Закону про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
У Верховній Раді законопроект був зареєстрований 22 вересня 2015 року.
 
Змінами передбачено, що заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.
 
Заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.
 
Такі справи розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду, а винесене по справі рішення підлягає негайному виконанню.
 
Оскаржується рішення в загальному порядку, передбаченому ЦПК України.
 
Копія судового рішення видається особам, які брали участь у справі, негайно після проголошення такого рішення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи.
 
Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.