Головний зміст

39870028Національний банк України надіслав банкам лист №  25-0005/8349, яким вніс зміни до вимог щодо всебічного аналізу та перевірки інформації про фінансові операції та їх учасників для купівлі іноземної валюти з метою перерахування за межі України тощо.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Ми ведемо з банками постійний конструктивний діалог, що знаходить відображення в подібних рішеннях регулятора. При цьому підхід Національного банку залишається незмінним – первинним суб'єктом фінансового моніторингу є банки, вони мають "знати свого клієнта" та відсіювати підозрілі операції", – зазначив директор департаменту фінансового моніторингу Національного банку Ігор Береза.
 
Отже, відтепер вимоги щодо аналізу операцій не поширюються на фінансові операції, що здійснюються:
 
• на виконання договорів, укладених резидентами з міжнародними компаніями з переліку 2000 найбільших публічних компаній світу (Forbes Global 2000);
• з метою проведення розрахунків між суб’єктами господарської діяльності України та іноземними суб’єктами господарської діяльності в рамках міжнародних договорів України;
• для оплати зобов’язань у сумі, яка в еквіваленті не перевищує 150 000 гривень за операцію.
 
Крім того, банкам була надана можливість формувати один висновок на контракт, а не перевіряти кожну операцію в його рамках.
 
Також з індикаторів підозрілої фінансової операції було виключено наявність угод, якими передбачається постачання робіт або послуг на митну територію інших країн. Постачання ж продукції на митну територію інших країн, як і раніше, вважається індикатором підозрілих фінансових операцій. Згідно з листом банк має пересвідчитися в дійсності поданих клієнтом документів та відповідності їх оформлення вимогам законодавства України. Якщо при цьому є можливість перевірити інформацію на підставі публічних джерел, у тому числі в мережі Інтернет, від клієнтів не вимагається надання додаткових документів для здійснення аналізу.