Головний зміст

shutterstock 108217214 700x4664 лютого 2016 року Рада суддів України розглянула питання про необхідність прикріплення окремих суддів, які займають штатну посаду в місцевих загальних судах Донецької та Луганської області, що припинили роботу у зв’язку з тимчасовою окупацією частини території. Як відомо, суддів з судів, що припинили діяльність у зв’язку з проведенням АТО, було прикріплено до інших судів строком на 6 місяців, а вже у вересні–жовтні 2015 року сплив строк їх прикріплення.
 
 
 
 
 
Обговорюючи ситуацію, яка склалася Голова Ради суддів Валентина Сімоненко звернула увагу членів Ради на те, що вже одного разу Рада суддів України вирішувала питання прикріплення суддів прийнявширішення № 76 від 22 грудня 2014 щодо тимчасового прикріплення суддів судів Донецької та Луганської областей.
 
"Повноваження Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо прикріплення суддів на шість місяців викладені в Прикінцевих та перехідних положеннях Закону України "Про забезпечення права на справедливий суд", якщо такої норми немає в тілі закону "Про судоустрій і статус суддів", то це разові повноваження Комісії, тож якщо Рада суддів вже одного разу брала на себе таку відповідальність, то і зараз може це зробити" – підкреслила очільниця органу суддівського самоврядування.
 
Вислухавши всі позиції та думки учасників засідання, Рада суддів України прийняла рішення прикріпіти суддів щодо яких є рекомендація Вищої кваліфікаційної комісії України для обрання безстроково, які написали заяви про переведення, які перебувають у декретній відпустці, або написали заяву на звільнення, до того ж прикріплення триватиме до того часу, поки ситуація буде врегульована на законодавчому рівні. Нагадаємо, що Рада суддів України відповідно до рішення від 2 жовтня 2015 року № 108 зверталась до Президента України щодо невідкладного вирішення питання про переведення суддів на посади до інших судів, які отримали позитивні рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.