Головний зміст

13647 1 largeПрезидент України своїм Указом затвердив новий військово-адміністративний поділ території України. Глава держави увів у дію відповідне рішення РНБО від 27 січня 2016 року.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Військово-адміністративний поділ території України встановлює територіально-географічні межі відповідальності органів військового управління Збройних Сил України за виконання військово-адміністративних функцій у сфері оборони на суші, у повітряному та морському просторі з урахуванням території, яка згідно із законами України та постановами Верховної Ради України визнана тимчасово окупованою.
 
Необхідність зміни військово-адміністративного поділу території України обумовлена положеннями Воєнної доктрини України, що передбачають механізми реагування на актуальні загрози воєнній безпеці держави, зокрема з боку Російської Федерації, а також структурними змінами у системі управління Збройних Сил України, удосконалення якої відбувається відповідно до Замислу реформування Збройних Сил України та Стратегічного замислу застосування Збройних Сил України, інших військових формувань та правоохоронних органів з відсічі збройної агресії проти України, затверджених Президентом України.
 
Указ Президента визначає та нормативно врегульовує питання розмежування території держави на військово-адміністративні райони в інтересах забезпечення оборони України.
 
Сухопутна територія України поділяється на чотири військово-сухопутні зони та окремий військово-сухопутний район, які є районом відповідальності оперативних командувань «Північ», «Південь», «Захід» і «Схід».
 
Повітряний простір України поділяється на три військово-повітряні зони та один окремий військово-повітряний район, які є районом відповідальності повітряних командувань «Захід», «Південь» та «Центр».
 
Морський простір з урахуванням правового статусу тимчасово окупованих територій внутрішніх морських вод і територіального моря України навколо Кримського півострову та окремого району Донецької області поділяється на «Чорноморську» та «Азовську» військово-морські зони відповідальності Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України.