Головний зміст

1339057266 petrushki net lishenie roditelskih prav materi i otcaКомітет з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму рекомендує парламенту прийняти у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо невідворотності обов'язку утримувати дитину особами, які позбавлені батьківських прав).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Редакцією законопроекту (№0950), прийнятою за основу, пропонувалося зобов’язати суд приймати рішення про стягнення аліментів одночасно з процедурою позбавлення батьківських прав. В разі відмови матері, батька або інших законних представників дитини отримувати призначені аліменти, суд мав би приймати рішення про перерахування аліментів до державного бюджету.
 
Законопроект був суттєво доопрацьований у ході підготовки до другого читання. Зокрема, редакцією законопроекту, яку пропонується схвалити, визначається, що у разі відмови законних представників дитини від отримання аліментів суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов’язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішення суду.
 
При обговоренні законопроекту члени Комітету наголосили, що його прийняття сприятиме посиленню соціального захисту дітей.