Головний зміст

121370
Створення суддівських досьє  передбачено відповідно до підпункту 1 пункту 14 розділу II «Прикінцевих та перехідних положень» Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд». Підготовку відповідних документів було розпочато у червні минулого року.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Станом на початок лютого 2016 року Вища рада юстиції забезпечила передачу Державній судовій адміністрації України та Вищій кваліфікаційній комісії суддів України 2951  документа, необхідного для наповнення суддівського досьє, зокрема:
  • копії заяв суддів, пов’язаних з їх кар’єрою, та доданих до них документів;
  • інформацію про зайняття суддею адміністративних посад з копіями рішень про обрання на ці посади та звільнення з них;
  • інформацію про обрання судді до складу Вищої ради юстиції;
  • інформацію про дисциплінарну відповідальність.
Нагадаємо, що Рада суддів України своїм рішенням № 57 від 5 червня 2015 року затвердила Положення про порядок ведення суддівського досьє (далі – Положення), метою створення, формування та ведення кого є відображення об’єктивної інформації стосовно судді при оцінюванні його діяльності.
 
Створення, формування та ведення суддівського досьє здійснюється з дотриманням принципів: правдивості (усі суб’єкти, які подають інформацію, повинні знати й виконувати обов’язок щодо подання правильної, правдивої інформації на засадах рівності й справедливості); точності (зібрана інформація має бути актуальною та регулярно оновлюватися);  релевантності (інформація, яка надходить, оброблюється та зберігається в суддівському досьє, повинна відповідати цілям її збирання та не бути надмірною для реалізації мети ведення суддівського досьє); захисту даних (інформація про персональні дані особи, захищена законом, та інформація, розкриття якої може порушити права інших осіб, повинна бути закритою/непублічною).
 
Зміст суддівського досьє складають персональні дані судді, інформація та документи, пов’язані з кар’єрою судді; інформація про ефективність здійснення судочинства суддею; інформація про дисциплінарну відповідальність судді; дані про відповідність судді етичним та антикорупційним критеріям. До суддівського досьє також додаються належним чином завірені копії документів, які підтверджують таку інформацію.
 
Формування суддівського досьє розпочинається Вищою кваліфікаційною комісією суддів України після офіційного отримання копії Указу Президента України, яким суддю призначено на посаду вперше, а щодо суддів, які призначені або обрані на посаду до набрання чинності Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд», створення суддівського досьє розпочинається Державною судовою адміністрацією України.
 
Ведення суддівського досьє припиняється після офіційного отримання ВККСУ Указу Президента України, постанови Верховної Ради України, якими суддю звільнено з посади або після отримання повідомлення від голови суду про припинення повноважень судді в разі його смерті.
 
Відповідно до статті 85 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» дослідження суддівського досьє є одним із етапів кваліфікаційного оцінювання суддів, яке розпочнеться 17 лютого 2016 року.
 
Зазначимо, Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк раніше наголошував, що ВРЮ вирішила передавати до суддівського досьє і додаткову інформацію. «Такою є наша спільна практика із Вищою кваліфікаційною комісією суддів України: якщо бачимо ознаки дисциплінарного проступку, але відмовляємо за пропуском строку, то такі матеріали заноситимуться до суддівського досьє», – констатував Голова ВРЮ. За його словами, ця інформація братиметься до уваги у подальшому при розгляді питань суддівської кар’єри, попри те, що фактично стягнення на суддів не були накладені.