Головний зміст

РоманюкГолова Верховного Суду України Ярослав Романюк розповів, як змінилася діяльність ВСУ після вступу в силу ЗУ «Про забезпечення права на справедливий суд».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Після вступу в силу ЗУ «Про забезпечення права на справедливий суд» 28 березня минулого року, повноваження Верховного Суду України істотно розширені. Нам були передані повноваження щодо допуску справ до розгляду Верховним Судом. Тепер громадяни (юридичні та фізичні особи) отримали право безпосередньо звертатися до Верховного Суду України і він вже сам робить той фільтр - відбір заяв, що підлягають розгляду по суті у Верховному Суді »- зазначив голова Верховного Суду України.
Завдання Верховного Суду України залишилися ті ж - це забезпечення єдності судової практики. Однак раніше інструментів для забезпечення єдності судової практики було менше, так як відбір і процедура допуску справ, які підлягали розгляду у Верховному Суді проходили через три касаційних суду - Вищий адміністративний суд України, Вищий господарський суд України та Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ . За тих справах, які вже були допущені ВСУ міг прийняти одне з двох рішень - або відхилити заяву, або, задовольнивши його, скасувати рішення касаційного суду і передати справу на новий розгляд до касаційного суду. Нам не було довірено ставити залишкову точку в судовій справі.
 
Джерело: http://sud.ua/