Головний зміст

tips error 300x24812 лютого 2016 року відбулося засідання пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Голова ВССУ Борис Гулько, звітуючи про стан здійснення правосуддя судами цивільної і кримінальної юрисдикцій, зокрема, повідомив, що у 2015 році, як і в 2014-му, спостерігалась незначна тенденція до зменшення кількості справ, які перебували на розгляді у загальних судах. Виняток становить лише показник кількості справ, які розглядались апеляційними судами. Порівняно з 2014 роком він збільшився на 5 % та становив майже 300 тисяч справ і матеріалів. Натомість, на 7 % зменшилась кількість справ, які надійшли на розгляд місцевих судів – 2 млн. 711 тис. справ і матеріалів.
 
Водночас до ВССУ у 2015 році надійшло понад 76 тис. матеріалів, які розглядаються у касаційному порядку, що на 15 % менше порівняно з 2014 роком. Кількість матеріалів, які надійшли на розгляд ВССУ у порядку цивільного судочинства, становила 61 тис. справ і матеріалів, у порядку кримінального судочинства – 16 тис. справ і матеріалів.
 
Особливу увагу Борис Гулько звернув на результати розгляду справ у касаційному порядку. За його словами, показники касаційного перегляду у 2015 році свідчать про те, що помилки при розгляді справ у судах першої та апеляційної інстанцій є системним явищем. У зв’язку з цим завданням ВССУ на поточний рік, поряд із забезпеченням перегляду справ у касаційному порядку, визначено вжиття заходів, спрямованих на покращення якості здійснення правосуддя судами нижчих рівнів, як у справах, які переглядаються у касаційному порядку, так і у справах, рішення в яких не підлягають касаційному перегляду.
 
Насамперед, переконаний Голова ВССУ, у цьому контексті слід розвивати взаємодію із апеляційними судами. У 2015 році було започатковано практику обговорення найбільш проблемних питань, що виникають у судовій практиці із секретарями та заступниками голів апеляційних судів. Тож варто продовжувати і розвивати таку тенденцію, оскільки вона може слугувати ефективним засобом підвищення якості здійснення правосуддя судами нижчих рівнів.