Головний зміст

5067833Одним із пріоритетних напрямків роботи Міністерства юстиції на цей рік є забезпечення українців зручними і комфортними засобами ідентифікації особи, які дадуть можливість отримувати фактично усі державні послуги, не виходячи із дому. Про це 15 лютого під час зустрічі із представниками ініціативи iGov повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.
 
 
 
 
 
 
 
 
«Для нас у цьому році пріоритетом є питання ідентифікації особи. Дуже багато сервісів українці можуть отримувати взагалі не виходячи з квартири. Але для цього вони повинні мати змогу ідентифікувати свою особи. Саме над цим ми і працюватимемо, щоб українцям навіть 1 раз не треба було іти до державного органу», - зазначив очільник Мін’юсту.
 
На його переконання, існуюча система електронного цифрового електронного підпису вже зараз не відповідає викликам сучасності, оскільки його отримання вимагає від громадян витратити свій час на отримання ЕЦП у державних установах. Натомість передові країни світу нині активно запроваджують ID Banking та Mobile ID, які є більш дешевими і доступними.
 
«Електронний цифровий підпис громадянину ще треба отримувати на відміну від банківської картки чи мобільного телефону, які є у кожного», - наголосив Міністр юстиції.
Він також повідомив, що Мін’юст у програмі діяльності на цей рік поставив пріоритетом прийняття закону «Про довірчі послуги», який повністю легалізує ідентифікацію за допомогою сучасних технічних засобів. Зазначений закон уже направлений до парламенту.
 
Експерт Яніка Мерило у свою чергу повідомила, що система Mobile ID вже працює у понад 10 державах.
 
«Завдяки цій системі громадяни можуть фактично поставити свій електронний підпис під будь-яким документом. В Україні існує багато послуг вимагає прийти на місце, показати паспорт і довести що ви є ви», - сказала вона.
 
При цьому, на її переконання, запровадження таких новацій як ідентифікації через мобільний телефон чи банківську картку дасть можливість за 30 секунд завірити усі документи і при цьому не вимагатиме відвідання тієї чи іншої установи.