Головний зміст

11868515 лютого, Голова Ради суддів України Валентина Симоненко дала брифінг для журналістів вітчизняних ЗМІ про початок первинного оцінювання суддів і дотримання законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів в діяльності суддів (судів загальної юрисдикції) та інших представників судової системи (голова і члени ВККС України, голова державної судової адміністрації України та його заступники) і як ці процеси пов'язані з реалізацією в Україні судової реформи.
 
 
 
 
 
Валентина Симоненко зазначила, що на засіданні Ради суддів України, яке відбулося 4 лютого 2016 прийнятий ряд рішень, що регулюють питання суддівської етики і конфлікту інтересів в діяльності суддів. Зокрема, затверджені коментарі до Кодексу суддівської етики та Порядок здійснення контролю за дотриманням законодавства про конфлікт інтересів у діяльності суддів та інших представників судової системи, чітко регламентуються основні способи і форми, зміст і порядок застосування превентивних механізмів для виникнення конфлікту інтересів, а також основні заходи по врегулюванню конфлікту інтересів в діяльності зазначених осіб.
 
Це означає, що Рада суддів України буде здійснювати необхідні дії для встановлення фактів про наявність чи відсутність конфлікту інтересів, а також вирішувати, підлягає конфлікт інтересів врегулювання в порядку, визначеному процесуальним законом. Разом з тим, судді зобов'язані повідомляти РСУ про наявність конфлікту інтересів у їх діяльності (мова йде про всіх учасників процесу). Наскільки це допоможе усунути корупційну складову судового процесу стане зрозуміло мінімум за півроку, коли з'явиться перша інформація по розкриттю і реєстрації приватних інтересів суб'єкта конфлікту інтересів.
 
За оцінкою (переатестації, як його називають журналісти), то перші 100 суддів будуть проходити її з 17-го лютого по 31-е березня 2016 року. Відповідно до рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 28 січня 2016 протягом лютого-березня 2016 проведена первинна кваліфікаційна оцінка суддів, які подали до Комісії заяви про обрання суддею безстроково (це так звані п'ятирічки). Графік проведення кваліфікаційного оцінки і список суддів, які будуть проходити оцінювання, розміщені на офіційному сайті Комісії.
 
Зараз в судовій системі України працює понад 1000 суддів, у яких ще не минув перший 5 - річний термін призначення на посаду. Ці судді пройшли відкриті конкурси в 2012-2015 роках шляхом відкритої процедури відбору відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Загалом, під визначення «п'ятирічок» підпадає понад 1500 суддів і саме вони першими будуть проходити первинне оцінювання.
 
«Вважаю, що «судді-п’ятирічки» повинні проходити оцінювання, але тільки після того, як вони стануть суддями безстроково», - розповіла В. Симоненко.
 
Що стосується оцінки суддів щодо яких порушено кримінальне провадження, то Голова Ради суддів вважає, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України має відкладати розгляд таких питань до тих пір, поки ситуація не буде вирішена.