Головний зміст

Верховна радаВерховна Рада України прийняла за основу проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про прокуратуру" щодо забезпечення прозорості в організації діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури з метою виконання рекомендацій Міжнародного валютного фонду".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Законопроектом пропонується внести зміни до статей 81, 39 та 41 Закону України "Про прокуратуру", відповідно до яких Генеральний прокурор України здійснюватиме призначення на посаду та звільнення з посади заступника Генерального прокурора України - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури; першого заступника керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та заступника керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, а Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури - призначення на посаду та звільнення з посади керівника підрозділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та заступника керівника підрозділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
 
Згідно із проектом, Керівник САП отримує право самостійно приймати на роботу та звільняти з роботи працівників САП, які не є прокурорами.
 
Законопроектом також пропонується встановити вимоги до членів конкурсної комісії, зокрема ними повинні бути особи, які мають, серед іншого, значний досвід діяльності у сфері запобігання і протидії корупції. Головою конкурсної комісії повинен бути загальновизнаний та авторитетний експерт, що має багатий досвід, зацікавленість або відомий своїми діями на підтримку боротьби з корупцією.
 
Конкурсна комісія рекомендуватиме по одній кандидатурі на посади першого заступника та заступника керівника САП керівнику САП, який вноситиме їх на призначення на розгляд Генерального прокурора України. (Зараз конкурсна комісія пропонує по три кандидатури на кожну із зазначених адміністративних посад керівнику САП, а той - Генеральному прокурору).
 
Генеральний прокурор України матиме право шляхом видання публічного листа на адресу Конкурсної комісії протягом чотирнадцяти днів після отримання відповідних пропозицій відхилити кандидатуру на призначення на адміністративну посаду в Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, відповідно до вимог законодавства. Цим правом Генеральний прокурор може скористатися не більше двох разів підряд для кожної з адміністративних посад. Проект Закону зареєстровано за №4055.