Головний зміст

Порошенко звільнив суддів Президент Петро Порошенко в рамках процесу очищення суддівської влади підписав Указ, яким звільнив із посади чотирьох суддів, двох з них - у зв’язку з порушенням присяги.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Серед звільнених суддя Владислава Гудим, яка ухвалила необґрунтовані рішення під час обрання запобіжного заходу для активістів Євромайдану та Автомайдану. Так, за висновком Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, під час подій на Майдані Владислава Гудим не забезпечила в межах своїх повноважень дотримання принципів самостійності і незалежності, конституційних засад судочинства, а також повного і всебічного дослідження всіх обставин у справах та проведення невідкладного судово-медичного обстеження. Рішення судді не відповідали нормам Кримінального процесуального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, а також практиці Європейського суду з прав людини.
 
Раніше Президентом було звільнено з посад п’ять суддів, щодо яких Вища рада юстиції визнала порушення суддівської присяги та ухвалення неправових рішень щодо активістів Революції Гідності. Це троє суддів у місті Києві – суддя Оболонського районного суду Юлія Швачач, суддя Шевченківського районного суду Дмитро Кравець та суддя Оболонського районного суду Віталій Літвінов, а також у місті Харкові – судді Червонозаводського районного суду Олена Васильєва та Денис Чудовський.
 
Також Глава держави звільнив суддю Печерського районного суду міста Києва Родіона Кірєєва та 83 суддів низки судів у анексованому Росією Криму.