Головний зміст

Приватизація16 лютого 2016 року, Верховна Рада України підтримала у другому читанні і в цілому розроблені ФДМУ зміни до приватизаційного законодавства. Йдеться про законопроект 2319д про внесення змін до законів України «Про приватизацію державного майна» та «Про Фонд державного майна». За прийняття законопроекту проголосувало 252 народних депутати.
 
 
 
 
 
 
 
 
Голова ФДМУ Ігор Білоус висловив сподівання, що невдовзі новий Закон буде підписано Президентом і це дасть змогу оголосити початок великої приватизації. «Ще трохи – і ми нарешті  оголосимо старт великої приватизації: парламент підтримав законопроект 2319а-д. Сподіваюся, сталося це тому, що більшість депутатів розуміють важливість великої приватизації для країни», - написав він на своїй сторінці у Facebook.
 
Під час підготовки до другого читання члени профільного комітету врахували 7 з 15 поправок і пропозицій, поданих народними депутатами.
 
Підтриманий законопроект містить три важливі поправки до чинних законів:
 
1. заборону брати участь у приватизації у якості покупців представникам країни-агресора;
2. скасування норми, яка закріплювала обов’язковий продаж на фондових біржах 5-10% акцій об’єктів груп В та Г до проведення конкурсу;
3. дозвіл залучати до процесу приватизації радників за небюджетні кошти.
Згаданий законопроект був розроблений ФДМУ ще на початку літа 2015 року і зареєстрований під номером 2319а як розроблений Кабінетом Міністрів України. Лише 28 січня його було підтримано у першому читанні, після чого він зазнав змін і надалі розглядався вже як розроблений депутатами під номером 2319д. У найближчі 15 днів законопроект потрапить на підпис до Президента України.
Разом з тим, голова відзначив, що поспішати з приватизацією не збирається – головне провести її прозоро, у повній відповідності до законодавства і вигідно для держави.
 
«Нехай ніхто не думає, що тепер усе відбудеться похапцем – аби швидше продати, - наголосив Білоус. - Я неодноразово говорив, наскільки важливо для нас зробити все абсолютно прозоро і головне – вигідно для країни. Ми провели величезну роботу: ОПЗ готовий до приватизації на 99%, проходить активна підготовка обленерго. Зі свого боку зроблю усе, щоб приватизація Одеського припортового стала сигналом для інвесторів: в Україну можна вкладати гроші, тут діють єдині для всіх правила. Приватизація – не просто продаж державного майна. Це значуща частина масштабного процесу роботи над розвитком інвестиційного клімату, стабілізацією економіки та викоріненням корупції».