Головний зміст

1370961893 random1143 11 06 13Складне становище у економіці країни призвело до значного збільшення кількості судових справ про стягнення заборгованості, яка виникає внаслідок неналежного виконання аліментних, кредитних, боргових та інших зобов’язань.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
З набранням чинності з 9 березня 2011 р. Закону від 4 листопада 2010 р. № 2677-VI "Про внесення змін до Закону України "Про виконавче провадження" та деяких інших законодавчих актів щодо вдосконалення процедури примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб)" закріплено право державного виконавця, у разі ухилення боржника від виконання зобов'язань покладених на нього рішенням, звертатись до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника за межі України.
 
Цивільний процесуальний кодекс України доповнено ст. 377-1, якою врегульовано вирішення судом питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України.
 
У зв'язку із цим суди розглядають подання державних виконавців про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржників у виконавчому провадженні.
 
ГО «Асоціація слідчих суддів України» вважає доцільним внесення змін у ст. 377-1 ЦПК України шляхом доповнення її положенням про негайне набрання ухвалою суду законної сили, як це передбачено для ухвал суду про забезпечення позову.
 
За аналогією відповідно до ч. 7 та ч. 9 ст. 153 ЦПК України ухвала про забезпечення позову виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень. У разі постановлення ухвали без повідомлення особи, щодо якої просять вжити заходи забезпечення позову, копія ухвали надсилається особі, щодо якої вжито заходи забезпечення позову, негайно після її виконання.
 
Крім того, чинна редакція ст. 377-1 ЦПК України не надає відповіді на питання щодо права суду першої інстанції скасувати встановлене судом тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України у випадку, наприклад, виконання боржником судового рішення.
 
Враховуючи викладене, ГО «Асоціація слідчих суддів України» пропонується можливий варіант вирішення даної проблеми, яка була обговорена на нарадах, круглих столах асоціації, в яких брали участь широке коло суддів різних судів України, із залученням правознавців – прокурорів, адвокатів, юрисконсультів, науковців тощо, шляхом внесення змін до ст. 377-1 ЦПК України.
 
Так, ГО «Асоціація слідчих суддів України» пропонує викласти ст. 377-1 ЦПК України в наступній редакції.
 
Стаття 377-1. Вирішення питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України
 
1. Питання про тимчасове обмеження боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи у праві виїзду за межі України при виконанні судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) вирішується судом за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби за поданням державного виконавця, погодженим з начальником відділу державної виконавчої служби.
 
2. Суд негайно розглядає подання, зазначене в частині першій цієї статті, без виклику чи повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного виконавця.
 
3. Ухвала суду, якою встановлюється тимчасове обмеження боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи у праві виїзду за межі України виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень. Копія ухвали надсилається особі, щодо якої вжито тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України, негайно після її виконання.
 
4. Тимчасове обмеження боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи у праві виїзду за межі України може бути скасоване судом, який встановив таке обмеження.
 
Судді Апеляційного суду Івано - Франківської області погодились з ініціативою Асоціації
 
З повним текстом відповіді можна ознайомитись тут.