Головний зміст

159840 650x410 15 650x41023 лютого 2016 року о 14:00 Конституційний Суд України розпочне розгляд справи за конституційним поданням Верховного Суду України щодо конституційності положень статті 141 Закону України „Про судоустрій і статус суддів“ про пенсію або щомісячне довічне грошове утримання судді у відставці.
 
 
 
 
 
 
 
 
У поданні оскаржуються, зокрема, положення абзаців першого, другого, четвертого, шостого частини п’ятої статті 141 Закону України „Про судоустрій і статус суддів“. Розгляд справу відбудеться у письмовому слуханні.
 
Нагадаємо, що відповідне подання ВСУ стосується звуження гарантій матеріального забезпечення та соціального захисту суддів у відставці.
 
Загалом тільки за останні 2 роки згадану статтю змінювали 5 разів. Як наголошує Пленум ВС, це створює ризик залежності суддів від політичних поглядів іншої гілки влади.
 
Нині ч.5 ст.141 закону знову містить положення, які вже були визнані неконституційними й за своїм змістом ще більше звужують конституційні гарантії суддів у відставці, — зазначається в поданні.
 
Так, крім обмеження максимального розміру пожиттєвого утримання десятьма прожитковими мінімумами, установленими для осіб, які втратили працездатність, одночасно передбачається: протягом 2016-го «відставники» отримуватимуть щомісяця не більш ніж 10740 грн.
 
Звернувшись до КС, Пленум ВС попросив визнати провадження за згаданим поданням невідкладним і розглянути його за місяць.
 
Джерело: http://zib.com.ua/