Головний зміст

b792c4c993afb4a746ab9558ee6bc7e2Експертне співтовариство вимагає не підписувати Закон «Про електронні декларації» (№3755), який суперечить вимогам ЄС.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Як відзначають експерти, в законопроект без належного обговорення і без попереднього розгляду в Комітеті було внесено ряд суттєвих змін.
 
Закон необґрунтовано звужує обсяг декларування; робить систему декларування неефективною; не вирішує проблем запровадження декларування за новою формою вже в поточному році; позбавляє реальної можливості для виявлення незаконного збагачення службовців; суперечить міжнародним зобов'язанням України », - зазначають експерти.
 
«Прийняті депутатами зміни до Закону« Про запобігання корупції »руйнують систему електронного декларування доходів публічних службовців ще до початку її роботи», - наголошується в повідомленні.
 
Зміни, зокрема, дозволяють відкласти введення кримінальної відповідальності за недостовірні відомості у деклараціях до 2017 року.
 
«Це дозволить і надалі безкарно брехати в деклараціях», - відзначають експерти Реанімаційного пакету реформ.
 
Також, як зазначають експерти, зміни в закон передбачають виведення з-під декларування батьків і дітей декларанта, які не проживають з ним, а також збільшення порогу декларування для цілого ряду об'єктів - не братимуть декларуватися цінне рухоме майно (автомобілі, коштовності і т.д .), подарунки, готівкові гроші, вклади в банках, фінансові зобов'язання, якщо їх вартість не перевищує 197 тис. грн.
 
Нагадаємо, раніше посол ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що прийнятий Закон «Про електронні декларації» (№3755) не відповідає антикорупційним зобов'язаннями, прийнятим українським керівництвом.