Головний зміст

1668358Президент Петро Порошенко підписав Закон №936-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми», який був проголосований Верховною Радою 26 січня цього року.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Документ спрямований на удосконалення системи забезпечення прав дітей в Україні, шляхом удосконалення механізмів та процедур прийняття рішень щодо захисту дитини за місцем її проживання, підтримки сімей з дітьми, які потрапили в складні життєві обставини, постраждали внаслідок воєнний дій чи збройних конфліктів.
 
Законом вносяться зміни до 9 чинних законів України, спрямовані на приведення чинного законодавства у відповідність до Конвенції ООН про права дитини. Зокрема, закон дає визначення таким поняттям як «забезпечення найкращих інтересів дитини», «діти, які перебувають у складних життєвих обставинах», «діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів». Норми закону забороняють участь дітей у воєнних діях і збройних конфліктах, включаючи вербування, фінансування, матеріальне забезпечення, навчання з метою використання у збройних конфліктах інших держав або насильницьких діях, спрямованих на повалення державної влади чи порушення територіальної цілісності, а також використання у військових конфліктах чи діях, залучення та/або втягування дітей до непередбачених законами України воєнізованих чи збройних формувань, пропаганді війни.
 
Крім того, визначено обов'язок держави щодо відселення дітей, які опинилися чи можуть опинитися у зоні воєнних дій чи збройних конфліктів, до безпечних районів; якщо дитина з певних причин залишилась без догляду батьків, держава має здійснювати пошук членів її сім'ї з метою возз'єднання з рідними. Також держава повинна здійснювати розшук та повернення в Україну усіх дітей, які були незаконно вивезені за її межі.
 
Крім того, удосконалюється процедура реєстрації дітей, які є внутрішньо переміщеними особами. Зокрема, діти віком старше 14 років матимуть можливість самостійно зареєструватись в органах соціального захисту. Крім того, чітко визначена процедура реєстрації дітей віком до 14 років, що переїхали з тимчасово окупованих територій без супроводу батьків.
 
Також законом вносяться зміни до Сімейного кодексу щодо розвитку нової форми сімейного виховання дітей - це «сімейний патронат», що дозволить уникнути негативного для дитини досвіду інтернатного виховання за забезпечить її тимчасове проживання в умовах, максимально наближених до сімейних.