Головний зміст

10673 html m3931d47aНародні депутати розробили законопроект яким узагальнюється та систематизується законодавство про використання державних символів України: Державного Прапора України, Державного Герба України, Державного Гімну України, визначаються випадки їх постійного та тимчасового встановлення, а також встановлюються гарантії їх правового захисту.
 
 
 
 
 
 
 
Відповідний проект Закону №4103 "Про державні символи України" було зареєстровано у Верховній Раді України 18.02.2016. Так, законопроектом передбачаються наступні вимоги до державних символів.
 
Державний Прапор України
 
Державний Прапор України є стягом, який складається з двох рівновеликих горизонтальних смуг: верхньої — синього кольору (2935 C системи відповідності кольорів «Pantone»),  нижньої — жовтого кольору (012 С системи відповідності кольорів «Pantone»). Співвідношення ширини полотнища до його довжини — 2:3.2. Технічні вимоги до виготовлення Державного Прапора України та відтворення його кольорів встановлюються ДСТУ 4512.
Державний Прапор України прикріплюється до древка чи прапорової щогли (флагштока). Древко виготовляється з порід дерева світлого кольору та покривається безколірним лаком. Верхня частина древка оформлюється у вигляді конуса.
 
Співвідношення ширини Державного Прапора України до довжини древка повинне бути не менш як 1:3, а до висоти прапорової щогли (флагштока) — не менш як 1:6.
 
Державний Прапор України встановлюється на видному (відкритому) місці будівлі, у верхній центральній частині з урахуванням особливостей її архітектурного стилю.
 
У разі встановлення Державного Прапора України на фасаді будівлі древко вставляється у кронштейн, який кріпиться до фасаду так, щоб древко утворювало з фасадом кут не більш як 45 градусів.
 
Нижня частина кронштейна кріпиться до фасаду будівлі не нижче ніж два метри від землі.
 
Перед фасадом будівлі Державний Прапор України встановлюється на прапоровій щоглі (флагштоку).
 
Державний Прапор України, що встановлюється постійно на будівлі або біля будівлі, освітлюють в темну пору доби.
 
У приміщеннях, в яких проводяться офіційні або урочисті заходи чи засідання, Державний Прапор України встановлюється праворуч від трибуни або президії. У службових кабінетах Державний Прапор України встановлюється праворуч від робочого місця посадової особи.
 
У разі проведення траурних заходів Державний Прапор України використовується у траурному оформленні. До верхньої частини древка прикріплюється чорна стрічка завдовжки з полотнище і завширшки  від 5 до 10 сантиметрів. Державний Прапор України, встановлений на прапоровій щоглі (флагштоку), опускається на 1/2 її висоти.
У разі встановлення на території України Державного Прапора України одночасно з прапорами, які не є прапорами іноземних держав, Державний Прапор України розміщується праворуч від усіх прапорів. Прапорові щогли (флагштоки) повинні бути однакової висоти, а встановлені прапори — однакових розмірів.  А у разі встановлення в Україні Державного Прапора України одночасно з прапорами іноземних держав Державний Прапор України розміщується ліворуч від прапорів іноземних держав або у центрі.
 
У разі невідповідності Державного Прапора України національному зразку він має бути замінений і знищений в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
 
День Державного Прапора України є державним святом, яке відзначається щороку 23 серпня.
 
Присяга на вірність Україні та Державному Прапору України звучить наступним чином: “Присягаю на вірність Україні та Державному Прапору, який над нею майорить. Клянуся боронити святу українську землю, незалежність України та свободу Українського народу — завжди і всіма силами”.
 
Присягу на вірність Україні та Державному Прапору України складають:
 
1) на початку навчального року — учні (вихованці) загальноосвітніх навчальних закладів, студенти вищих навчальних закладів, курсанти;
2) у День Державного Прапора України — Президент України, Голова Верховної Ради України, його Перший заступник та заступник, Прем’єр-міністр України, Перший віце-прем’єр-міністр України, віце-прем’єр-міністри України, міністри, інші керівники центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабінету Міністрів України, та їх заступники, Голова Служби безпеки України, Генеральний прокурор України, Голова Національного банку України, Голова та інші члени Рахункової палати, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Голова Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим; народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутати місцевих рад, сільські, селищні, міські голови.
 
Присяга на вірність Україні та Державному Прапору України складається стоячи, поклавши праву руку на ліву частину грудей.
 
Державний Герб України
 
Державний Герб України включає великий Державний Герб України та малий Державний Герб України.
 
Великий Державний Герб України є зображенням золотого Знака Княжої Держави Володимира Великого - малого Державного Герба України, розміщеного в синьому щиті; над щитом - зображення пурпурово-золотого намету у вигляді рослинного орнаменту; праворуч від щита - золотий коронований лев - герб Галицько-Волинської держави; ліворуч від щита - козак з мушкетом - герб Війська Запорізького; під щитом - стрічка у жовтому та синьому кольорах, що відтворюють кольори Державного Прапора України, та золоте колосся пшениці, переплетене з кетягами калини.
 
Малий Державний Герб України є зображенням Знака Княжої Держави Володимира Великого - п’ятисторонній щит із заокругленими нижніми бічними кутами, у синьому полі якого зображений золотий Знак Княжої Держави Володимира Великого (Тризуб), який є головним елементом великого Державного Герба України.
 
Державний Герб України, розміщений на фасадах будівель на постійній основі, освітлюється в темний час доби.
У разі невідповідності Державного Герба України національному зразку він має бути замінений і знищений в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
 
Зображення Державного Герба України може бути використане як елемент або геральдичну основу державних нагород, банкнот і монет Національного Банку України, а також в декоративних цілях як державного символу таким чином, щоб за таких обставин не було проявлено неповагу до Державного Герба України.
 
Зображення Державного Герба України не може використовуватися в якості геральдичної основи прапорів об’єднань громадян. Заборонено розміщувати на Державному Гербі України написів і графічних зображень незалежно від способу їх нанесення.
 
Державний Гімн України
 
Державний Гімн України — національний гімн на музику М. Вербицького зі словами першого куплету та приспіву твору П. Чубинського.
 
Нотний матеріал еталонної музичної редакції Державного Гімну України видається у вигляді клавіру, хорової партитури, партитури для симфонічного оркестру, партитури для симфонічного оркестру і хору, партитури для малого, середнього і великого складу духового оркестру.
 
Текст і ноти примірника еталонної музичної редакції Державного Гімну України постійно зберігаються у Верховній Раді України. Видання офіційного тексту і нот еталонної музичної редакції Державного Гімну України здійснюється на замовлення Кабінету Міністрів України.
 
Офіційні або урочисті заходи загальнодержавного значення розпочинаються  та закінчуватися виконанням Державного Гімну України.
 
Державний Гімн України виконують під час:
 
- підняття Державного Прапора України;
- відкриття та закриття урочистого засідання Верховної Ради України з приводу складення присяги Українському народові новообраним Президентом України;
- відкриття та закриття сесій Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад;
- складення присяги перед Верховною Радою України народними депутатами України, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, членами Кабінету Міністрів України, суддями Конституційного Суду України, членами Вищої ради юстиції, членами Центральної виборчої комісії;
- складення присяги перед Президентом України суддями судів загальної юрисдикції;
- проведення військових ритуалів у випадках, встановлених військовими статутами;
- проведення офіційних спортивних змагань;
- державних, офіційних та робочих візитів в Україну глав іноземних держав, глав парламентів і урядів іноземних держав, а також керівників міжнародних організацій — відповідно до дипломатичного протоколу;
- урочистого відкриття та закриття навчального року, проведення інших урочистих заходів навчальними закладами.
 
Під час виконання Державного Гімну України на офіційних або урочистих заходах присутні слухають його стоячи, поклавши праву руку на ліву частину грудей, чоловіки — без головних уборів. У разі виконання Державного Гімну України під час офіційної церемонії підняття Державного Прапора України присутні повертаються обличчям до Державного Прапора України.
 
Гарантії та відповідальність
 
Також, зауважимо, що окремими розділом законопроекту пропонується визначити компетенцію органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у сфері виготовлення та використання державних символів України, визначити відповідальність за порушення зазначених норм.
 
Так, зазначається, що публічна наруга над Державним Гімном України, а також порушення установлених вимог щодо використання Державного Гімну України несе адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до закону.
 
Недотримання вимог щодо обов’язкового використання державних символів України тягне за собою попередження або накладення штрафу на посадових осіб від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
Порушення вимог щодо використання державних символів України не за призначенням або у спосіб, що виражає зневажливе ставлення до нього тягне за собою накладення штрафу від одного до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Відповідні дії, вчинені посадовою особою - тягнуть за собою накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
Також, прикінцевими та перехідними положеннями законопроекту пропонується визнати такими, що втратили чинність, нормативно-правові акти, які наразі врегульовують питання опису та використання державних символів України.
 
 Джерело: Закон і бізнес