Головний зміст

koziakovЯк відомо, на попередньому тижні Вища кваліфікаційна комісія суддів дала старт первинному кваліфікаційному оцінюванню суддів (ПКО).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Що стосується переліку наступних кандидатів на первинне кваліфоцінювання, то тут прогнозувати дії ВККС  не беруться напевно навіть і члени Комісії. Цілком ймовірно, що ними стануть судді апеляційних судів. «Я вважаю, але Комісія ще повинна прийняти рішення з цього приводу, що наступними будуть судді апеляційних судів, наприклад, Києва, Дніпропетровська, Одеси, Львова. Черговість визначить Комісія », - зазначив Голова ВККС Сергій Козьяков .
 
Зволікання з оцінюванням суддів апеляційних судів дійсно загрожує: на нього законом виділено два роки, і перший з них вже практично підійшов до кінця. А таких суддів в Україні близько 2 тисяч.
 
Нагадаємо, що згідно із Законом «Про забезпечення права на справедливий суд» першими повинні були пройти ПКО судді Верховного Суду і вищих спеціалізованих судів, проте термін для проведення їх оцінювання закінчився ще 28 вересня 2015 року. Як відомо, будь-які дії Комісії можуть бути оскаржені, тому очевидно, в ВККС вирішили не йти врозріз з законом. Причиною пропуску строку, як відзначають в ВККС, є не вина Комісії - лише 11 грудня 2015 року Рада суддів України погодила Порядок і методологію проведення ПКО судді.
 
 
«Оскільки нормативні акти не були вчасно погоджені, то термін для проведення оцінювання таких суддів закінчився. Тому, ми чекаємо змін і доповнень до закону. У будь-якому випадку судді ВСУ та вищих спеціалізованих судів пройдуть оцінювання », - підкреслив Сергій Козьяков.
 
Джерело: http://sud.ua/