Головний зміст

91810Відновлення довіри – одне з головних завдань судової влади. Про це заявив заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов під час спільного засідання представників органів судової влади України щодо підсумків роботи судів у 2015 році. «Мусимо констатувати, що у 2016 рік судова влада ввійшла майже з тими ж низькими показниками суспільної довіри, що були торік», - зазначив він.
 
 
 
 
 
 
О.Філатов нагадав, що трагічні події дворічної давнини були пов’язані з однією з одвічних проблем української держави і суспільства – відсутністю реалізації права громадян на справедливість. «Люди вийшли на вулицю і загинули не тільки за європейський вектор розвитку держави, а, передусім, задля поновлення справедливості. При цьому, цілий ряд суддів – так само, як і органи державної влади в цілому - не продемонстрували під час подій Революції Гідності відданість принципу верховенства права. І поки ми не проведемо перезавантаження системи, довіра громадян до суду не відновиться», - зауважив він.
 
При цьому, перезавантаження повинно здійснюватися правовим шляхом, в межах Конституції та процедур, встановлених законом, з обов’язковим дотриманням прав суддів. Перезавантаження судової системи не має відбуватися методами, продиктованими ситуативною політичною доцільністю.
 
Як проектом змін до Основного закону в частині правосуддя, так і чинним законом «Про забезпечення права на справедливий суд» передбачена процедура оцінювання суддів, яка нещодавно розпочата Вищою кваліфікаційною комісією суддів. «Оцінювання – єдиний правовий, неполітичний шлях оновлення судової влади. І його успішне проведення має стати основою відновлення довіри громадян до суду», — сказав О.Філатов.
 
Оцінювання суддів є нормальною європейською практикою та проводиться в багатьох країнах на регулярній основі. І судді, які впевнені у своєму професіоналізмі та етичній поведінці, можуть підтвердити чистоту своїх доходів та майна, дотримуються вимог антикорупційного законодавства, не повинні мати ніяких проблем з проходженням цієї процедури.
 
У той же час, за словами заступника Глави Адміністрації Президента України, суддям, які зневажають та спотворюють закон, залучені до корупційних схем, сформували свої статки нелегальним шляхом, не місце у судовій системі. Тому процедура оцінювання має бути акцентована не тільки і не стільки на перевірці професійних знань, скільки на перевірці доброчесності судді.