Головний зміст

Verkhovna Rada main session hall 1Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо удосконалення порядку зарахування судом терміну попереднього ув'язнення в строк покарання)». У законну силу він вступив 24 грудня 2015 року.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Уже сьогодні прийнятий Закон дав можливість звільнити багатьох засуджених від відбування покарань умовно-достроково. Як стало відомо, станом на 12 лютого 2016 року знову прийняті положення застосовані до 10609 засудженим. Звільнено з установ виконання покарань 2538 осіб, із слідчих ізоляторів - 258 осіб.
 
Як повідомляє прес-служба відомства, в цілому за формальними ознаками під дію зазначеного закону підпадають близько 49 тис. чоловік, які утримуються в установах ДПС України. З них можуть бути звільнені від подальшого відбування покарання 6 тис. чоловік, серед яких 3 тис. засуджених за вчинення тяжких злочинів і 1,8 тис. - за скоєння особливо тяжких злочинів.
 
Сама ідея закону щодо зарахування судом терміну попереднього ув'язнення «з розрахунку один день попереднього ув'язнення за два дні позбавлення волі», на думку експертів, є не обґрунтованою, і тому викликає сумніви.
 
Оцінюючи прийнятність закону, юристи роблять акцент на тому, що запобіжний захід у вигляді тримання під вартою застосовується до осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні тяжких або особливо тяжких злочинів, а також, якщо є підстави вважати, що особа буде переховуватися від органів досудового розслідування або суду, перешкоджаючи здійсненню кримінального провадження. До осіб, які визнали свою провину і співпрацюють з органами правопорядку, цей захід застосовується тільки у виняткових випадках. Тому, виявиться, що особи, які намагаються ухилитися від заслуженого покарання і в зв'язку з цим містяться під вартою, отримають певну пільгу в порівнянні з тими, хто веде себе позитивно і співпрацює з органами розслідування, оскільки термін утримання під вартою буде зараховуватися в термін позбавлення свободи в подвійному розмірі і, отже, перші в загальному будуть відбувати менші терміни позбавлення волі, ніж ті, до кого утримання під вартою не застосовувалося. В даному випадку можна погодитися з думкою експертів, які стверджують, що надання таких пільг особам, до яких застосовувалося утримання під вартою, буде невиправданим.
 
Викликає зауваження громадськості і положення закону, яке фактично звільняє засудженого від покарання, не пов'язаного з позбавленням волі, якщо він перебував у СІЗО в період слідства. Хоча правозахисники просять звернути увагу на те, що закон застосовується тільки до того періоду, який процесуально позначений як «період утримання під вартою», оскільки особа може перебувати в СІЗО і в іншому статусі.
 
Джерело: http://sud.ua/