Головний зміст

yak pidgotuvati dokumenti do arhivuУкраїнські громадяни, які проживають на тимчасово окупованих територіях, зможуть отримати легальні українські документи про народження та смерть в будь-якому РАЦСі України. Про це повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
З дня на день має бути опублікований і почне діяти урядовий законопроект, який спрощує процес отримання законних українських документів про народження та смерть громадянами, які проживають на тимчасово окупованих територіях.
 
За словами очільника Мін'юсту, процедура буде максимально простою і складатиметься з кількох кроків.
 
«Перше, що необхідно зробити для того, щоб отримати українські документи щодо народження або смерті, звернутися до будь-якого РАЦСу або центру безоплатної правової допомоги. Тут громадянам нададуть консультації, пам’ятку з покроковим планом дій і типовий проект заяви до суду», - наголосив Міністр юстиції.
 
Наступним кроком, за його словами, є звернення із заповненою заявою до будь-якого районного суду.
 
«У силу положень закону суд зобов’язаний невідкладно розглянути цю справу і винести відповідне рішення про встановлення факту народження або смерті», - поінформував присутніх Павло Петренко.
 
При цьому, зауважив він, доказами на підтвердження слів громадян у суді можуть бути фотографії, покази свідків та родичів, у тому числі письмові документи.
 
«Це рішення суду одразу надається до виконання в той самий РАЦС, куди громадянин звертався за консультацією. РАЦС на цій підставі має видати громадянину легальний український документ», - додав очільник Мін’юсту.
 
Міністр юстиції висловив сподівання на те, що українські суди ставитимуться до цієї ситуації з повною відповідальністю та громадянською позицією і не затягуватимуть встановлені законом строки.
 
Заступник Міністра юстиції Сергій Петухов у свою чергу наголосив на тому, що процедура вкрай проста.
 
«Процедура достатньо проста і не потребує звернення до адвокатів, адже консультацію будуть надавати громадянам у РАЦСах та у центрах БПД. Тому єдине, на що треба буде витратити кошти – це на судовий збір, який за цими категоріями справ становить 275,6 грн», - наголосив Сергій Петухов.
 
За словами юриста Української Гельсінської спілки з прав людини Дарії Свиридової, запропоновані в законі зміни є вкрай позитивними. «Запропоновані в законі ініціативи є дуже позитивними, особливо у розрізі підтримки своїх громадян на окупованих територіях, підтримки зв’язків, у тому числі юридичних, які мають наслідком для цих громадян, реєструючи факти народження та смерті, повноцінну реалізацію своїх прав, які гарантовані законодавством України», - зауважила вона.
 
За її словами, найбільш зручною новацією цього закону є те, що громадяни можуть звернутися до будь-якого суду на території України. Адже до цього кримчани з такими питаннями за законом мали звертатися лише до київських судів.
 
«Це є повідомленням для громадян України, які перебувають в окупації, що Україна робить кроки для полегшення їх життя», - заявила Дарія Свиридова.