Головний зміст

1364902557 retirement ageПенсію працюючим пенсіонерам, призначену згідно з чинним законодавством, пропонується виплачувати у розмірі 85 відсотків, але не менше розміру прожиткового мінімуму встановленого для осіб, які втратили працездатність.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Відповідну пропозицію містить урядовий проект Закону від 23.02.2015 №2212 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення".
 
Зазначеним законопроектом пропонується поетапне підвищення на 5 років пільгового пенсійного віку для жінок та збільшення страхового стажу для осіб, які мають право на пільгову пенсію, а також підвищення на 5 років страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за вислугу років.
 
Для обчислення пенсії пропонують застосовувати середню заробітну плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за 2012, 2013, 2014 роки.
 
Також, проектом передбачається не виплачувати призначені відповідно до чинного законодавства України пенсії/щомісячне довічне грошове утримання особам у період роботи на посадах, які дають право на призначення спеціальних пенсій, зокрема, це стосується:
 
- членів Кабінету Міністрів України;
- працівників прокуратури;
- суддів;
- судових експертів;
- працівників дипломатичної служби;
- посадових осіб місцевого самоврядування;
- службовців Національного банку України;
- народних депутатів;
- помічників-консультантів народного депутата України;
- державних службовців та прирівняних до них осіб;
 
У період роботи на інших посадах/роботах пенсія виплачується в розмірі 85 відсотків розміру призначеної пенсії, але не менше розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.
 
Після звільнення з роботи пенсія/щомісячне довічне грошове утримання виплачуються у розмірі, обчисленому відповідно до законодавства.