Головний зміст

121880В Україні розпочинає свою роботу комітет етики правосуддя, який розглядатиме звернення на предмет дотримання суддями, адвокатами і прокурорами вимог етики. Звернутись до комітету зможе кожен.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Відповідна презентація комітету відбулась сьогодні в Києві. Очікується, що вже за місяць відбудеться перше засідання комітету на якому розглядатимуть поведінку конкретних осіб. Кого саме - наразі невідомо.
 
Комітет створюється за ініціативи громадської організації “Відкрита Україна” в рамках проекту “Відкритий суд”. Комітет діятиме у складі 9 експертів на чолі з надзвичайним і повноважним послом України, суддею Міжнародного кримінального трибуналу з колишньої Югославії Володимиром Василенком.
 
До складу комітету також увійшли Станіслав Батрин, Василь Кисіль, Микола Козюбра, Данило Курдельчук, Віктор Шишкін, Олег Березюк.
 
Передбачається, що Комітет розглядатиме звернення фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування на предмет дотримання вимог етики та професіоналізму суддями, прокурорами та адвокатами. Суб'єктом звернення зможуть виступати і судді, яких навіть заохочують реагувати на всі ті події, що відбуватимуться в залі суду. Очевидно, що за такою логікою скаржитись зможуть як прокурори, так і адвокати.
 
Комітет за результатами розгляду звернення прийматиме рішення: підлягає особа дисциплінарній відповідальності чи ні. Відповідний висновок надсилатимуть до органів, уповноважених приймати рішення щодо відповідальності суддів, прокурорів та адвокатів. Експертний висновок комітету, за словами учасників презентації, повинен надати більшої ваги словам скаржників.
 
Джерело: http://zib.com.ua/