Головний зміст

photo sizeds24 лютого 2016 року  до  Комітет з питань правової політики та правосуддя направлено  для ознайомлення  Проект Закону про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про забезпечення права на справедливий суд" щодо продовження дії результатів кваліфікаційного іспиту для призначення на посаду судді.
 
 
 
 
 
 
 
 
Прийняття даного законопроекту сприятиме захисту прав кандидатів на посаду суддів та належному забезпеченню судової гілки влади кваліфікованими кадрами. 
 
Необхідність прийняття законопроекту зумовлена тим, що в результаті більше 8 календарних місяців бездіяльності роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, під загрозою виключення з резерву на заміщення вакантних посад суддів опинились кандидати, які успішно склали кваліфікаційний іспит у 2012 році. Термін перебування в резерві у більшості з яких закінчується восени цього року. 
 
Загалом на сьогодні в резерві знаходиться 1197 кандидатів з них майже 650 осіб це особи які склали іспити у вересні 2012 року.
 
14 травня 2015 року Вищою кваліфікаційною комісією суддів України оголошено конкурс на зайняття лише 145 вакансій у 94 судах серед кандидатів, які перебувають у резерві на посаду судді вперше. 
 
У той же час, у випадку виключення з резерву претендентів з першого (2011 рік) та другого (2012 рік) доборів у резерві залишиться менше 500 кандидатів, а поповнення лав резервістів доведеться чекати більше року. Так, за новою редакцією статті 71 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» спеціальна підготовка кандидата в Національній школі суддів України проводиться протягом 12 місяців.
 
Проектом пропонується внести зміни до пункту 15 розділу ІІ Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» виклавши його у такій редакції:
 
«15. Продовжити на вісім місяців термін дії результатів кваліфікаційних іспитів кандидатів на посаду судді та термін перебування в резерві осіб, які станом на 11 квітня 2014 року перебували в резерві на заміщення вакантних посад. Термін дії результатів кваліфікаційних іспитів кандидатів на посаду судді та термін перебування в резерві на заміщення вакантних посад продовжується з дня наступного за останнім днем закінчення трирічного строку, встановленого частиною шостою статті 72 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» для кожного конкретного кандидата».