Головний зміст

1441571034 sudЗа ініціативи Ради суддів буде визначена середня вартість однієї справи. На думку «самоврядників», це потрібно для того, щоб запровадити єдині нормативи витрат на утримання судів. А ще — аби уникнути непропорційного фінансування храмів Феміди. У свою чергу Державна судова адміністрація пропонувала відкласти розгляд питання щодо запровадження нового механізму обчислення кошторисних потреб Феміди. РСУ не погодилася.
 
 
 
 
На засіданні 25 лютого представники органу суддівського самоврядування вивчили питання щодо започаткування нормативів фінансування (критеріїв зміни розподілу видатків). Як розповів член РСУ Валерій Суховий, нинішній підхід до фінансування обителей Феміди не враховує витрат держави на розгляд однієї справи, навантаження на законників та інші особливості. Тому, очевидно, необхідно запровадити єдині нормативи витрат на утримання суду, виходячи з того, скільки коштів іде на розгляд однієї справи.
 
«Застосування єдиної методики фінансового планування та фінансування судів не тільки дозволить уніфікувати підходи до формування бюджетного запиту, а й дасть можливість економічного обгрунтування фінансових потреб кожної установи», — вважають члени РСУ.
 
Таким чином, підкреслюють представники ради, вдасться зняти питання щодо непрозорого розподілу коштів між інституціями. До того ж завдяки цьому не виникатимуть ситуації, коли суд, у котрому розглядається небагато справ, отримуватиме більше грошей, ніж той, до якого надходить велика кількість матеріалів.
 
Представники ДСАУ просили відкласти вивчення цього питання й не поспішати з прийняттям рішення. Вони пояснили: така методика розрахунків може застосовуватися тільки за умови стабільної економічної ситуації. Тому наразі запровадити її в Україні просто неможливо. ДСАУ порадила: краще вдосконалити методику, якою вона сьогодні послуговується.
 
Члени РСУ не дослухалися до судової адміністрації й доручили їй розробити засади фінансового планування та забезпечення коштами місцевих та апеляційних судів, виходячи із середньої вартості однієї справи для кожної юрисдикції та інстанції.
 
Крім цього, РСУ відклала питання щодо виконання закону «Про очищення влади» на наступне засідання, яке відбудеться 3 березня. На ньому рада, зокрема, вирішить, чи підпадає під дію згаданого акта голова ДСАУ Зеновій Холоднюк.