Головний зміст

habar3 e143774188627050 народних депутатів ініціюють внесення змін  до Кримінального кодексу України та Закону України «Про застосування амністії в Україні».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
У Верховній Раді зареєстровано  проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо боротьби з хабарництвом».
 
В пояснювальній записці до законопроекту нардепи зазначили, що за різноманітними макроекономічними і політекономічними дослідженнями, корупція та хабарництво є найбільшою перепоною до економічного зростання і розвитку, здатною поставити під загрозу будь-які перетворення.
 
Особливо небезпечними хабарництво та корупція є в органах держаної влади, у правоохоронних та судових органах, які мали б забезпечити неухильне дотримання Конституції та законів України, захист прав і свобод людини і громадянина. 
 
Таким чином, потреба прийняття даного закону обумовлена необхідністю максимальної консолідації зусиль в боротьбі з хабарництвом, яке підриває довіру людей до влади. 
 
У законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо боротьби з хабарництвом» №4109 пропонується посилити покарання, передбачене ст. 368 Кримінального кодексу (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Зараз санкція за «винагороду» в особливо великому розмірі (понад 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) - 8-12 років позбавлення волі. Проте законодавці вважають, що за такий злочин судді і правоохоронці повинні позбавлятися свободи довічно з конфіскацією майна.
 
Крім цього, передбачається змінити закон про амністію і виключити хабарників з переліку осіб, до яких вона може бути застосована. Автори проекту, зокрема, звертають увагу на те, що хабарництво серед правоохоронців є особливо небезпечною формою корупції, а також порівнюють його з державною зрадою.