Головний зміст

yolsuzlukНайближчим часом Міністерство освіти і науки разом з батьками і директорами шкіл країни розгляне питання фінансової і господарської діяльності загальних середніх навчальних закладів, у вирішенні яких беруть участь батьківські колективи. Про це повідомив Міністр освіти і науки Сергій Квіт під час прес-конференції в Будинку Уряду 1 березня 2016 року, що була присвячена темі боротьби з корупцією в освіті.
 
 
 
 
 
 
 
«У Міністерство надходять скарги батьків, коли вони вперше приводять дитину до школи, а з них вимагають зробити грошовий внесок. Такі вимоги з боку школи є абсолютно незаконними», - підкреслив Міністр.
 
Разом з тим, школи мають свої нагальні потреби, вирішення яких передбачає допомогу батьків. Це питання потребує врегулювання. Міністерство планує запросити з регіонів представників батьківських колективів, які успішно співпрацюють зі школами щодо вирішення господарських питань та директорів загальних навчальних закладів, які мають успішні приклади співпраці з батьками. «Вони поділяться своїм досвідом, ми розглянемо типові проблеми і запропонуємо їх вирішення: юристи Міністерства розроблять типові документи, як батьки можуть співпрацювати зі школами та, як директор співпрацюватиме з тими, хто хоче допомогти школі. Це важливий крок для налагодження системної роботи, щоб уникнути нарікань», - повідомив Міністр.
 
Окрім того, Міністерство освіти і науки сьогодні бореться зі штучно створеною монополією на виробництво дипломів про освіту. Ще в 2000 році було створено державне підприємство «Прикладні інформаційні технології», яке мало за мету узаконити діяльність єдиного виробника всіх документів про освіту, студентських квитків на основі фото-комп’ютерних технологій. Кожна сім’я, яка мала студента, з 2000 року платила приватній компанії за диплом, вартість якого не була обґрунтованою. Щоб ліквідувати монополію, треба змінити нормативну базу, мати відповідні технології, що дозволяли б виробляти документи про освіту. В минулому році МОН децентралізувало виробництво дипломів про вищу освіту, професійно-технічних навчальних закладів. Тепер кожний університет самостійно замовляє та виробляє свої дипломи за своїм власним дизайном. Завдяки цьому кроку відбулося здешевлення вартості дипломів.
 
За словами Сергія Квіта, захист диплому – це його серія і номер, а не голографічні знаки. «Справжність диплому в усьому світі можна перевірити за його номером і серією в он-лайн. Завдяки децентралізації виробництва дипломів було зекономлено 43 млн. гривень», - підкреслив Міністр та зазначив, що в цьому році Міністерство продовжить роботу над децентралізацією виробництва студентських квитків і атестатів про середню освіту.