Головний зміст

91810На спільному засіданні представників органів судової влади, яке відбулося 19 лютого 2016 року в Верховному Суді України, заступник глави Адміністрації Президента Олексій Філатов розповів про посилення довіри громадян до судової влади і фінансове забезпечення суддів.

 

 

 

 

 

«Так, існують проблеми з довірою громадян не тільки до судової, а й до законодавчої і виконавчої влади. Соціологічні дані показують, що довіра до законодавчої влади ще нижче, ніж до судової. Однак, огульних звинувачень на адресу суддів з боку політичних діячів бути не повинно. Я впевнений, що абсолютна більшість суддів сумлінно виконують свої обов'язки. Проте, є «ложка дьогтю в бочці меду», яка псує картину в цілому. Поки ми не проведемо повне, цивілізоване перезавантаження суддівського корпусу, довіра громадян до суддів навряд чи зміниться. Головне, щоб це перезавантаження відбувалося в рамках Конституції, з дотриманням прав суддів і в рамках встановленої законом процедури. Причому ця процедура не повинна використовуватися для розправи над конкретними людьми », - сказав він.

«Проектом змін до Конституції передбачено, що судді повинні пройти процедуру оцінювання. На даний момент це єдиний незаполітизований шлях до оновлення суддівського корпусу. Приємно, що ідеї про тотальне звільнення суддів зараз обговорюються серед політичних діячів не так активно. Однак, як ми бачимо, з кваліфікаційним оцінюванням також є проблеми, оскільки нам не вдалося почати його вчасно, і це факт довіри до судової влади також не додало. Сподіваюся, всі учасники оцінювання ставляться до нього відповідально, а успішне завершення цієї процедури стане основою відновлення довіри громадян. Ми повинні розуміти, що оцінювання - це не покарання. Це нормальна європейська практика. Ті судді, які впевнені в своєму професійному рівні і можуть підтвердити чистоту своїх доходів, майна, і ті, які не мають проблем з антикорупційним законодавством, не матимуть проблем з оцінюванням. А якщо є випадки, коли суддя зневажає закон або бере участь в корупційних схемах, або є очевидним невідповідність рівня його доходів, то для судової системи буде краще, якщо таких суддів там не буде », - підкреслив Олексій Філатов.

«Ще одне питання, яке ми повинні вирішити в цьому році, - посилення гарантій фінансової незалежності суддів. Йдеться про суддівську винагороду, пенсійне забезпечення та відновлення рівня довічного утримання, який існував до 2014 року, і, можливо, деяке збільшення цього рівня. Думаю, в найближчому часі ці питання будуть підняті у Верховній Раді і ми будемо рухатися до змін в законодавстві в даному питанні. Джерелом додаткового фінансування буде оптимізація судової влади », - додав заступник голови Адміністрації Президента.

Джерело: http://sud.ua/