Головний зміст

1346603169 kak samostoyatelno zaschischatsya v sude 1Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних та кримінальних справ пояснив, коли до Державного бюро розслідувань переходять повноваження щодо досудового розслідування проваджень, якими до цього часу займалась прокуратура. У суді вважають, що наразі цим розслідуванням можуть займатись слідчі прокуратури.
 
 
 
 
 
 
 
 
Дане роз'яснення стало необхідним у зв'язку з тим, що 29 лютого було створено Державне бюро розслідувань, яке повинно перебрати на себе окремі повноваження прокуратури щодо досудового розслідування. Однак наразі в Бюро нема працівників, а в Україні тільки розпочала роботу комісія з відбору директора Бюро та його заступників.
 
Внаслідок цього з'явились повідомлення про те, що з 1 березня суди перестали приймати клопотання від прокуратури у провадженнях, які вони вже не можуть вести. З цього приводу ВССУ пояснив наступне.
 
Згідно з абзацом 3 пункту 1 Розділу Х «Прикінцеві положення» КПК України положення частини 4 статті 216 КПК вводяться в дію з дня початку діяльності Державного бюро розслідувань України (але не пізніше п’яти років з дня набрання чинності КПК). Передання матеріалів кримінального провадження слідчими органів прокуратури до відповідного підрозділу (органу) ДБР для продовження провадження відбувається відповідно до абзацу 2 пункту 4 Розділу VІ Закону «Про Державне бюро розслідувань» та абзацу 2 пункту 1
 
Розділу ХІ «Перехідні положення» КПК у тримісячний строк після початку здійснення Державним бюро розслідувань функції досудового розслідування.
 
Тобто початок дії положень частини 4 статті 216 КПК України пов’язаний не з моментом набрання чинності закону, який регулюватиме діяльність Державного бюро розслідувань України як державної установи, а з моментом початку здійснення останнім функцій органу досудового розслідування.
 
До того часу згідно з абзацами 1 та 2 пункту 1 Розділу ХІ «Перехідні положення» КПК України повноваження щодо досудового розслідування здійснюють слідчі органів прокуратури.
 
Джерело: http://zib.com.ua/ua