Головний зміст

9e517c1900d8c4270a29d8b688bff669Незважаючи на наявність в даний час в ст. 141 норм про забезпечення судді у відставці щомісячним довічним грошовим утриманням в розмірі 60% заробітку працюючого судді або пенсією згідно ст. 37 Закону «Про державну службу», органи Пенсійного фонду і зараз відмовляють суддям стосовно призначених виплат, посилаючись на п. 5 прикінцевих положень Закону №213-VIII.
 
 
 
 
 
 
 
Суддям, які пропрацювали 20 років на посаді судді та вийшли у відставку, або взагалі відмовляють у призначенні пенсій (якщо вони не досягли пенсійного віку), або відновлюють пенсії за віком, які призначалися раніше, хоча після цього вони продовжували працювати п'ять-десять років і платили більший соціальний внесок, ніж інші особи - 6,1%, а не 3,6%. Зараз судді очікують на рішення Конституційного Суду України.
Ось як прокоментував дану ситуацію суддя Верховного Суду України у відставці Валентин Косарєв.
«Коли держава в законодавчому порядку визначає умови роботи суду і суддів, то воно також встановлює певні гарантії. Для суддів встановлено обмеження, зокрема, вони не можуть займатися іншими оплачуваними видами діяльності, вступати до профспілок, партії та інше. Натомість їм гарантували, що при виході у відставку і при дотриманні всіх вимог їм буде призначено довічне грошове утримання в розмірі 80 % або 90%. Тепер для суддів, які пропрацювали 20-30 років, всі гарантії зняли, і вони будуть отримувати просту пенсію.
Виходить, що держава перед суддями свої зобов'язання не виконала, на відміну від суддів. Судді ж собі старість не забезпечили. Ці негативні зміни стосуються не тільки суддів, а й державних службовців. Просто судді зараз у всіх на виду, і саме суддівський корпус підняв це питання на поверхню. Що стосується фіксованої суми виплати в 10740 грн, то мені здається, що з суддів мало хто міг би претендувати на велику суму навіть без урахування цих змін »- зазначив суддя у відставці.
 
Джерело: http://sud.ua/