Головний зміст

ocinuvan sud4 березня 2016 року відбувся круглий стіл на тему «Регулярне оцінювання суддів в Україні як спосіб виявлення індивідуальних потреб судді щодо вдосконалення, стимулювання його до підтримання кваліфікації на належному рівні та професійного зростання».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Організаторами заходу стали Вища кваліфікаційна комісія суддів України, Національна школа суддів України, Проект USAID «Справедливе правосуддя», Проект ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», Проект РЄ «Підтримка впровадження судової реформи в Україні» та Проект «Консолідація розробки реформ у сфері юстиції в Україні».
 
Серед учасників круглого столу – члени та представники Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України, Ради суддів України, Вищої ради юстиції, Державної судової адміністрації, громадських організацій, міжнародних програм та проектів, національні та міжнародні експерти, судді.
 
З вітальним словом виступили Голова ВККСУ Сергій Козьяков, Ректор НШСУ Микола Оніщук, Голова РСУ Валентина Сімоненко, Голова ВРЮ Ігор Бенедисюк, керівник проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девід М. Вон, керівник спільного проекту ЄС/Ради Європи «Консолідація розробки реформ у сфері юстиції в Україні» Олена Трапезнікова. Усі наголосили на значущості заходу, адже процес оцінювання суддів важливий не лише для представників Феміди, але й для суспільства в цілому.
 
Сергій Козьяков, зокрема, зауважив, що Комісія уже проводить первинне кваліфікаційне оцінювання суддів. Оскільки процес оцінювання лише розпочався, то говорити про його результати ще завчасно.
 
Натомість Девід М. Вон нагадав, що проект «Справедливе правосуддя» надав технічну та експертну підтримку Вищій кваліфікаційній комісії суддів України у процесі первинного кваліфікаційного оцінювання суддів.
 
Загалом під час заходу відбулось п’ять сесій, де, окрім виступів українських експертів, учасники круглого столу мали змогу почути думки найкращих європейських фахівців з Австрії, Нідерландів, Литви та Бельгії.
 
Обговорення міжнародного та європейського досвіду оцінки професійної діяльності та розвитку судді, а також перспективи для України відбулось під час першої сесії. Член Консультативної ради європейських суддів австрієць Герхард Райснер та експерт у сфері правосуддя з Нідерландів Пім Альбертс розповіли про низку критеріїв оцінювання суддів, які містяться у міжнародних документах. Фахівці з Європи також відзначили досвід та практику оцінювання у різних країнах.     
 
Експерт з Литви Сальвія Кавальне розповіла про ефективність співпраці з Вищою кваліфікаційною комісією суддів України і Національною школою суддів України та надання рекомендацій для оцінювання суддів. Своєю чергою бельгійський фахівець Гі Ван Крен наголосив на відкритості та справедливості процесу оцінювання. При цьому він нагадав про обов’язок суддів бути підзвітними.
 
Секретар кваліфікаційної палати Комісії Станіслав Щотка відзначив важливість попередніх спільних конференцій з міжнародними експертами, адже їх рекомендації було враховано під час розробки та затвердження нормативних документів, які регулюють процедуру оцінювання суддів. Він також звернув увагу присутніх на те, що Комісія розпочала процес первинного кваліфікаційного оцінювання в умовах гострого соціального конфлікту, коли вимоги суспільства до судової системи надзвичайно високі.
 
Як зазначив Станіслав  Щотка, серед семи членів кваліфікаційної палати Комісії – п’ятеро є суддями. Оцінювання відбувається публічно і зацікавлені особи та журналісти мають змогу в режимі он-лайн трансляції спостерігати за процесом. Секретар кваліфікаційної палати Комісії також розповів про особливості етапів первинного кваліфікаційного оцінювання та як проходять оцінювання перші групи суддів.    
 
Під час наступних сесій круглого столу обговорювались питання регулярного оцінювання суддів, оцінювання судді за результатами підготовки в Національній школі суддів України, оцінювання судді його колегами та оцінювання роботи судді в судовому засіданні громадськими об’єднаннями.
 
Директор департаменту з питань професійної кваліфікації суддів та кандидатів на посаду судді секретаріату Комісії Роман Савчук зосередив увагу присутніх на особливостях регулярного оцінювання судді прописаних у Законі України «Про судоустрій і статус суддів». Він зазначив, що завдяки регулярному оцінюванню можна виявити сильні та слабкі сторони судді. Таким чином, судді, пройшовши перепідготовку у Національній школі суддів України, зможуть підтягнути свій професійний рівень.   
 
За підсумками круглого столу буде вироблено рекомендації щодо запровадження справедливих та прозорих процедур в процесі регулярного оцінювання професійної діяльності суддів.