Головний зміст

VRUВища рада юстиції оскаржила рішення ВАСУ, якими скасовано акти ВРЮ стосовно суддів, що виносили рішення проти активістів Майдану
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
«Наразі ми очікуємо позиції Верховного Суду України, і сподіваємося, що вона буде зваженою і розсудливою», – зазначив Голова ВРЮ Ігор Бенедисюк на брифінгу для ЗМІ, що відбувся 4 березня 2016 року і був присвячений стану розгляду дисциплінарних справ суддів, які виносили рішення стосовно активістів Євромайдану
 
Голова Вищої ради юстиції поінформував присутніх, що станом на 4 березня 2016 року 19 із 22 суддів, щодо яких ВРЮ за висновками Тимчасової спеціальної комісії прийнято рішення про внесення подання про звільнення за порушення присяги судді, оскаржили рішення Ради до Вищого адміністративного суду України.
 
На сьогодні ВАСУ скасував шість рішень ВРЮ (з них чотири судді вже наразі звільнені указами Президента України), а саме: стосовно суддів Оболонського районного суду міста Києва Літвінова В.Є., Бориспільського міськрайонного суду Київської області Левченка А.В., Шевченківського районного суду міста Києва Кравця Д.І., Чорнобаївського районного суду Черкаської області Цибри Н.В., Святошинського районного суду міста Києва Чалої А.П., Червонозаводського районного суду міста Харкова Васильєвої О.О.
 
«На сьогодні Вища рада юстиції оскаржила вказані рішення Вищого адміністративного суду України до Верховного Суду України, – сказав І.Бенедисюк. – Наразі ми очікуємо позиції Верховного Суду України і сподіваємося, що вона буде зваженою і розсудливою».
 
Голова ВРЮ нагадав присутнім, що до набуття чинності Законом України «Про забезпечення права на справедливий суд» строк притягнення судді до відповідальності за порушення присяги не застосовувався. Відповідно до частини четвертої статті 87 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції Закону від 7 липня 2010 року звільнення судді за порушення присяги не було обмежено в часі. Законодавче закріплення звільнення судді за порушення присяги як виду дисциплінарного стягнення та встановлення трирічного строку давності притягнення до дисциплінарної відповідальності відбулось одночасно і набрало чинності згідно із Законом України «Про забезпечення права на справедливий суд» з 28 березня 2015 року. Зокрема, зміни до Закону були внесені і через критику українського законодавства в цій частині у рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Волков проти України». Крім того, Голова ВРЮ нагадав, що законодавець передбачив один рік для діяльності Тимчасової спеціальної комісії. «Якби законодавець вважав, що строк притягнення судді до відповідальності визначається одним роком, то тоді не було б логіки у створенні Комісії, оскільки вже на час її формування строк притягнення суддів до відповідальності минув», – сказав І.Бенедисюк.
 
«З огляду на зазначене вище, Вища рада юстиції вважала і вважає, що при накладенні такого виду дисциплінарного стягнення як звільнення за порушення присяги судді підлягає застосуванню трирічний строк давності, визначений у частині четвертій статті 96 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд», – підсумував Голова Вищої ради юстиції.
 
Відповідаючи на запитання представників ЗМІ, чи можна буде вважати перше рішення, яке прийме Верховний Суд України, прецедентним, Голова ВРЮ зазначив: «Так, якщо ВСУ прийме рішення стосовно строків відповідальності суддів і скаже, умовно, що це рік або три, то подальший розгляд має відбуватися саме відповідно до правової позиції Верховного Суду України».
 
Водночас І.Бенедисюк наголосив, що рішення Верховного Суду України є остаточним, і якщо адміністративна палата ВСУ дійде висновку, що до суддів має бути застосовано річний строк притягнення до відповідальності, то судді, у діях яких констатовано ознаки порушення присяги судді при розгляді справ стосовно учасників Єромайдану, не будуть звільнені. Однак ця інформація буде занесена до суддівського досьє і враховуватиметься при проходженні суддівської кар’єри. «У будь-якому разі відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» ми зобов’язані розглянути всі висновки Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, що надійшли до ВРЮ, – сказав Голова ВРЮ. – Крім того, зараз триває процес передачі Вищій разі юстиції матеріалів, які ТСК не встигла розглянути. Нас орієнтували, що їх буде близько 300, але поки що передано значно меншу кількість. Інша справа, якщо ВСУ встановить строк притягнення суддів до відповідальності – один рік, то в разі пропущення строку ми змушені будемо відмовити навіть у відкритті дисциплінарного провадження».
 
ДОВІДКА: Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів судів загальної юрисдикції була сформована строком на один рік у складі 15 осіб на підставі Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» від 8 квітня 2014 року № 1188-VII. Суб’єктами формування її складу були  Пленум Верховного Суду України, Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики та Верховна Рада України. Технічне, інформаційне та організаційне забезпечення роботи ТСК було покладено на апарат Вищої ради юстиції.
 
З 12 червня до 12 грудня 2014 року (визначеного законом 6-місячного строку на прийняття заяв) на адресу Комісії надійшло 2192 заяви від громадян, органів прокуратури, громадських організацій та інших осіб. ТСК відкрила 309 перевірок стосовно 331 судді. Однак, завершила розгляд лише 66 перевірок, з них прийняла 41 висновок ТСК про наявність ознак порушення присяги у діях 46 суддів, які відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» були передані на розгляд Вищої ради юстиції.За всіма висновками ТСК Вищою радою юстиції було відкрито дисциплінарні справи, у 35 з цих дисциплінарних справ Рада прийняла остаточні рішення, з них: у 22 – внести подання про звільнення у зв’язку з порушенням присяги судді, у 8 – відмовити у внесенні подання і направити до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, у 5 – відмовити у внесенні подання до Верховної Ради України або Президентові України про порушення присяги судді.
 
В результаті розгляду подань Вищої ради юстиції, внесених за висновками ТСК, звільнено 8 суддів.