Головний зміст

rada sud2Рада з питань судової реформи взяла за основу проекти Господарського процесуального кодексу України в новій редакції та змін до Цивільного процесуального кодексу України, розроблені Робочою групою з питань процесуального законодавства, що працює в рамках Ради.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Як розповів заступник Глави Адміністрації Президента України та координатор Ради з питань судової реформи Олексій Філатов, метою цих законопроектів є підпорядкування господарського та цивільного процесу завданню ефективного захисту прав та інтересів особи, за яким вона звертається до суду, справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду спорів, забезпечення справжньої змагальності, добросовісної поведінки сторін та суду в процесі, його максимальна відкритість та прозорість. 
 
Варто зазначити, що експертне обговорення проектів стартує наступного тижня, за результати якого зазначені проекти будуть доопрацьовані. 
 
Нагадаємо, що внесення змін до процесуального законодавства є ще одним кроком на шляху проведення судової реформи. Робочою групою з реформування процесуального законодавства, яка створена Радою з питань судової реформи при Президентові України, наразі розроблено проекти змін до трьох процесуальних кодексів: Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України.
 
Основне питання, яке врегульовується в межах цього блоку, - це ефективність судового процесу, в тому числі чітке розмежування юрисдикції судів різних спеціалізацій: адміністративних, господарських і загальних. Також вагому роль у проектах відведено впровадженню системи електронного правосуддя, що дозволить відійти в суді від паперового обігу, натомість, забезпечить можливість швидкого отримання користувачами необхідної інформації та надасть можливість обміну електронними документами між суддями та апаратом суду, між судом та користувачами, а також забезпечить надійне та безпечне діловодство.
 
І врешті-решт важливим є гармонізація процесуальних норм у відповідності до стандартів країн - членів Європейського Союзу.