Головний зміст

aukcionВ Україні прийняті нові антикорупційні правила користування надрами. Відтепер надання спецдозволів на користування надрами відбуватиметься через проведення аукціонів з їх продажу, що забезпечить максимальну відкритість та конкретність процедури. Таке рішення нещодавно ухвалено Урядом шляхом внесення відповідних змін до постанов КМУ №615 та №594 від 30.05.2011 року.
 
 
 
 
 
 
 
Статистика останніх років свідчить про те, що раніше через цю процедуру видавалося менше 5% спецдозволів. Тобто аукціони фактично не працювали, - говорить голова Офісу ефективного регулювання BRDО Олексій Гончарук.
 
Зміни передбачають можливість для бізнесу самостійно ініціювати винесення окремих ділянок надр на аукціони, спрощують процедуру та уточнюють підстави для відмови у наданні надр в користування.
 
Олексій Гончарук уточнює, що постановою значно зменшується перелік підстав, якими раніше користувалися для уникнення аукціону та прибираються корупційні перепони для участі добросовісних компаній в аукціонах. Зокрема, тепер бізнесу буде надаватися достатньо часу та інформації для вивчення лоту, що виставляється на продаж. Це дозволить створити між надрокористувачами чесну конкуренцію.
 
Заступник Міністра екології та природних ресурсів Світлана Коломієць зазначає: «Сфера надрокористування до недавнього часу була однією з найбільш корумпованих в Україні, у тому числі і через недосконалість регулювання відносин. Зміни правил гри у сфері надання спецдозволів – це лише один з кроків на шляху масштабної реформи надрокористування, яку ми сьогодні впроваджуємо. Наша ціль – надати всім учасникам ринку рівні можливості та викорінити корупцію, що панувала у цій галузі багато років».
 
Реформа надрокористування сприятиме створенню більш привабливого інвестиційного клімату в Україні, - впевнена Перший заступник Міністра економічного розвитку та торгівлі Юлія Ковалів.
 
За її словами, оскільки світова тенденція така, що ціни на ключові енергетичні та рудні ресурси падають, світовий обсяг інвестицій у 2016-2020 роках буде скорочуватися. Тому для того, щоб Україна отримала ці інвестиції, регулювання у сфері надрокористування повинно бути максимально прозорим і ефективним.
 
Документ був розроблений групою експертів за участю Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Офісу ефективного регулювання BRDO та громадських організацій. Робота над ним тривала близько року.