Головний зміст

168474Департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції та громадським люстраторів так і не вдалося звільнити голову Державної судової адміністрації (ДСА) Зеновія Холоднюка.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Нагадаємо, що главу ДСА призначає на своєму засіданні і звільняє зі своєї посади тільки Рада суддів України.
 
Члени Ради суддів зазначили, що Зеновій Холоднюк проходив перевірку щодо застосування до нього заборон і всі висновки з компетентних органів були позитивними. Також вони звернули увагу на те, що не слід забувати і про принцип індивідуальної відповідальності (винуватості) за ті, чи інші події. «За» звільнення Зеновія Холоднюка на засіданні Ради суддів України від 3 березня 2016 року проголосував тільки один член РСУ з 26 присутніх.
 
На засіданні РСУ члени Ради відзначили, що звільнення кожної посадової особи, відповідно до висновків Венеціанської комісії, має здійснюватися тільки з дотриманням презумпції невинності і доказом особистої провини кожної особи, яка, на думку Мін'юсту, підпадає під люстрацію.
 
Також, на думку ряду членів РСУ, посаду глави ДСА та його заступників відноситься до категорії виборних, оскільки їх вибирають і звільняють на засіданні РСУ. Отже, тільки РСУ і повинен вирішувати - звільняти їм Зеновія Холоднюка чи ні.