Головний зміст

85 mainВ рамках Ради з питань судової реформи при Президентові України ініційовано та розроблено законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень законодавства з питань судоустрою і статусу суддів».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Цим проектом розширюються підстави для дисциплінарної відповідальності судді, впроваджується обов'язок судді декларувати родинні зв'язки, відкривається шлях в судді адвокатам і вченим, створюється новий орган - Громадська рада сумлінності та інше.
 
Однак, положення документа викликали неоднозначні думки у представників суддівського і юридичної спільноти.
 
Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк, зазначив, що норма законопроекту про те, що членом ВРЮ може стати суддя без наявності стажу на посаді судді понад 15 років, є недоречною.
 
«Для того, щоб приймати рішення щодо кар'єрної долі судді, членами ВРЮ повинні бути не просто кваліфіковані юристи з вищою освітою або науковим ступенем, а досвідчені люди, і в професійній кар'єрі в тому числі. Крім того, повинна бути забезпечена інстанційність, тобто членами ВРЮ повинні бути представники різних інстанцій, щоб ми краще розуміли процес розгляду справи, наприклад, в суді першої інстанції. Зараз, хоч і без вказівки в законі, ця вимога дотримана, що дуже допомагає в роботі.
 
У різних сферах юриспруденції є грамотні люди, але, на мою думку, суддею Верховного Суду України може бути тільки суддя, який пройшов всі інстанції, тобто той, який знає всі щаблі суддівської кар'єри.
 
Що стосується Громадської ради добропорядності, то для дотримання балансу цього органу, активісти і інші представники громадськості мають право висловлювати свою позицію, але тільки відповідно до чинного законодавства. Зараз це можна зробити шляхом подачі скарги до конкретного органу. В наш час деякі активісти тиснуть на державні органи, в тому числі і судові.
 
Для того, щоб відновити довіру до судової влади, ГРД має право на існування. Але треба дуже уважно підійти до питання її формування та діяльності, щоб вона не стала органом, який почне втручатися в діяльність Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії, які за своєю природою є незалежними », - зазначив Ігор Бенедисюк.
 
Джерело: http://sud.ua/