Головний зміст

IMG 2421 2Сьогодні в Одесі пройшло третє засідання Регіональної ради з питань реформи сектору юстиції на тему: «Конфлікт інтересів в діяльності суддів та інших представників судової системи та його врегулювання».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Види та шляхи вирішення конфлікту інтересів обговорили за круглим столом Віргіліюс Валанчюс - керівник Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», представники судів, прокуратури, адвокатури, органів юстиції та наукові діячі.
 
IMG 2460 1
 
Київський районний суду м. Одеси представляли голова суду Сергій Чванкін, а також судді Володимир Петренко, Павло Прохоров, Ігор Борщов та Геннадій Войтов.
 
IMG 2398 1
 
4 лютого цього року Рада суддів України прийняла Порядок здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо конфлікту інтересів суддів України. Цей документ було розроблено спільно з експертами Європейського Союзу. Незважаючи на те, що основні поняття та способи врегулювання конфлікту інтересів закріплені на законодавчому рівні, це перший документ в Україні, який так детально визначає механізми запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у публічній сфері. Основною новелою цього документу є запровадження інституту добровільного декларування приватних інтересів як способу повідомлення про потенційні конфлікти інтересів.
 
IMG 2351 1
 
Конфлікт інтересів – це конфлікт між суспільно-правовими обов'язками і приватними інтересами державної посадової особи, за якого її особисті інтереси здатні неправомірним чином вплинути на виконання нею офіційних обов'язків або функцій.
 
IMG 2354 1
 
Потенційний конфлікт інтересів виникає, коли державна посадова особа має такі приватні інтереси, в силу природи яких конфлікт інтересів з'явився б, якщо посадовій особі треба було б виконувати відповідні (тобто такі, які конфліктують з приватними інтересами) офіційні обов'язки в майбутньому.
 
IMG 2363 1
 
В рамках засідання також відбулась презентація результатів всеукраїнського опитування «Реформування кримінальної юстиції: погляд слідчих, прокурорів, адвокатів та суддів», яке проводилося серед 5000 представників сектору юстиції за ініціативою Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні».
 
IMG 2374 1
 
Привітавши учасників заходу, Віргіліюс Валанчюс зазначив, що формат регіональних рад з питань реформи юстиції дозволяє представникам судової влади, прокуратури та адвокатури розпочати конструктивний діалог, який є надважливим для реалізації Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інституцій на 2015–2020 рр.
 
IMG 2392 1
 
IMG 2379 1
 
Голова Апеляційного суду Одеської області Григорій Колесніков, зазначив, що дана тема є надзвичайно актуальною, враховуючи те, що в антикорупційному законодавстві таке поняття як «конфлікт інтересів» не закріплено. Також він наголосив на тому, що на даний час судова влада знаходиться не тільки в залежності від виконавчої влади, а іноді і під її тиском. Тому, перш за все, слід забезпечити незалежність судової влади та усунути політичний тиск. Для того, щоб побачити зміни, слід забезпечити нормальні умови суддям під час розгляду справ. Це стосується, зокрема, забезпечення безпеки суддям під час розгляду резонансних справ.
 
IMG 2367 1
 
Голова Ради адвокатів Одеської області Йосип Бронз звернув увагу на недосконалість нового КПК України та неналежному матеріальному та соціальному забезпеченні суддів.
 
IMG 2396 1
 
Голова Київського районного суду м.Одеси Сергій Чванкін зазначив, що такого навантаження і тиску, якого зазнають судді, не зазнає жоден учасник кримінального провадження. Тиск зокрема виражається у негативній критиці судової системи, як з боку політиків, так і зі сторони ЗМІ.
 
IMG 2404 1
 
«На прикладі Київського районного суду м.Одеси ми намагаємося показати суспільству, що ми відкриті і все не так погано в судовій системі, як висвітлюється майже кожного дня в ЗМІ,»- заявив Сергій Чванкін.
 
IMG 2428 1
 
Також Сергій Чванкін, як Голова ГО «Асоціація слідчих суддів України» звернув увагу на те, що АССУ звернулась до всіх без виключення депутатів ВРУ з пропозицією внесення змін до ч.2 ст.31 КПК України. Більш того, судді Київського суду регулярно проводять зустрічі з прокурорами, адвокатами та співробітниками
національної поліції задля усунення багатьох проблем, які виникають на практиці під час взаємодії між ними.
 
IMG 2397 1
 
IMG 2434 1
 
Представники Генеральної прокуратури України зауважили, що вони позбавлені права законодавчої ініціативи, але це не позбавляє їх права висловлювати свої пропозиції через Адміністрацію Президента та Кабінет міністрів України.
 
IMG 2414 1
 
Юлія Землицька, Національний експерт проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», зазначила, що такі механізми, як декларування приватних інтересів необхідно у майбутньому закріпляти на законодавчому рівні.
 
IMG 2471 1
 
IMG 2488 1
 
Очікується, що засідання регіональних рад для обговорення поточних проблем правозастосування та напрацювання рекомендацій для сектору юстиції з удосконалення правозастосовної практики відповідно до Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інституцій на 2015–2020 рр. відбуватиметься щоквартально.