Головний зміст

7602159 lСьогодні парламентарі прийняли в першому читанні і в цілому Проект закону «Про ратифікацію Факультативного протоколу до Конвенції про права дитини щодо процедури повідомлень» . За проголосував 171 народний депутат, проти-16 , утрималось-47, не голосувало-112.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Україна заявляє, що на період тимчасової окупації частини території України – Автономної Республіки Крим і міста Севастополь – внаслідок збройної агресії Російської Федерації та до повного відновлення конституційного порядку й ефективного контролю України на цій окупованій території, а також в окремих районах Донецької та Луганської областей України застосування та/або виконання Україною зобов'язань за Факультативним протоколом до Конвенції про права дитини щодо процедури повідомлень стосовно зазначеної окупованої та не контрольованої українською владою території України є обмеженим і не гарантується".
 
Протокол передбачає, що комітет після отримання відповідного повідомлення й до прийняття рішення по суті може направити державі-учасниці запит про вжиття тимчасових заходів, які можуть знадобитись, щоб уникнути спричинення непоправного збитку жертві можливих порушень.
 
Комітет вважає повідомлення неприйнятим, якщо:
 
- воно є анонімним;
- не викладено в письмовій формі;
- повідомлення є зловживанням правом подавати такі повідомлення;
- таке питання вже розглядалось або розглядається Комітетом;
- повідомлення явно безпідставне або недостатньо обгрунтоване;
- не були вичерпані всі доступні засоби правового захисту тощо.
 
Також протокол передбачає укладення угоди про дружнє урегулювання.