Головний зміст

1914547 603877426445980 3312985943704659 nУ Верховному Суді України сьогодні розпочав роботу IV Міжнародний судово-правовий форум «Судова реформа: стан та напрями розвитку».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Упродовж двох днів правники найвищого рівня обговорюватимуть, зокрема, питання удосконалення конституційного регулювання правосуддя; реалії та перспективи запровадження судового прецеденту в Україні; шляхи і механізми реформування процесуального законодавства, особливі механізми кримінальної відповідальності; податкові спори, спори, що виникають із зобов’язальних правовідносин, «інтелектуальні» спори, справи про банкрутство.
 
Голова Київського районного суду Сергій Чванкін приймає участь в даному форумі.
 
image
 
У вступній доповіді Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк поінформував учасників та гостей Форуму про стан судової реформи в Україні з огляду на ефективність правосуддя через призму соціальних потреб.
 
Підкресливши суспільну важливість змін в судовій системі, Голова Верховного Суду України зазначив, що система судочинства України реформується з дня здобуття Незалежності майже безперервно. Тому на сучасному етапі цієї реформи, на переконання Ярослава Романюка, варто сконцентруватися на кінцевій меті, яка власне й задає напрямок реформи, її темп, а також обумовлює пошук оптимального набору засобів для її досягнення. І в результаті судова система має стати такою, що забезпечує максимальну ефективність виконання судами своєї основної функції – здійснення правосуддя.
 
Основними новаціями в ході проведення реформи системи судоустрою, на думку Голови Верховного Суду України, є оптимізація та спрощення судових процесів у судах усіх рівнів, зменшення кількості та скорочення часу розглядуваних судами справ; упровадження нових інститутів позасудового вирішення спорів, у тому числі медіації, та популяризація наявних; зміна підходів до формування однакової судової практики та надання прерогативи превентивним засобам. Ярослав Романюк висловив впевненість, що метою судової реформи є функціонування в Україні такої судової системи, яка орієнтується на задоволення потреб та інтересів насамперед споживача судових послуг.
 
10376854 603873383113051 4774147409395641697 n
 
– Забезпечення єдності судової практики – завдання найвищої судової установи кожної держави, – наголосив Голова Верховного Суду України. – В Україні забезпечення єдності судової практики закон визначає як головне завдання Верховного Суду України. Разом із тим, завдання Верховного Суду України – не тільки вирішення конкретної справи як правового спору, а головна ідея діяльності – спрямування судової практики в єдине русло шляхом здійснення тлумачення правових норм, – зазначив Ярослав Романюк.
 
Правова система повинна розвиватися та вдосконалюватися, реагувати на соціально-економічні зміни та потреби суспільства, переконаний Голова Верховного Суду України. Так само й правові механізми, які закладаються в основу діяльності суду, можуть і повинні модернізуватися. Тому важливим є вивчення досвіду судових систем кращих світових зразків, запозичення нових правових інститутів, які позитивно зарекомендували себе в інших державах.
 
12596215 603886783111711 182178321 n
 
Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк у своїй вступній доповіді також побажав учасникам Форуму плідної роботи в рамках дискусійних секцій та висловив переконання у необхідності розроблення рекомендацій в ході професійних обговорень для впровадження та застосування на практиці.
 
Організаторами IV Міжнародного судово-правового форуму «Судова реформа: стан та напрями розвитку» є Верховний Суд України та газета «Юридическая практика» спільно з Проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» та Київським національним університетом імені Тараса Шевченка.