Головний зміст

5067833Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності підготував законопроект для порятунку малих та середніх банків.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Велика група народних депутатів із різних фракцій пропонують парламенту на законодавчому рівні встановити графік збільшення капіталу банків. Про це заявив голова Комітету Сергій Рибалка під час засідання 15 березня.
 
За його словами, співавторами законопроекту стали 6 членів профільного комітету, а також більше двох десятків інших колег-депутатів.
 
Сергій Рибалка повідомив, що відповідний законопроект буде винесено на розгляд комітету вже на наступному засіданні.
 
Він нагадав, що постановою №58 НБУ від 4 лютого цього року було кардинально змінено графік збільшення статутного капіталу українських банківських установ. "У нашому комітеті ми уважно вивчили аргументи банківських асоціацій та опитали незалежних експертів. І зробили загальний висновок: НБУ взяв курс на штучне знищення десятків здорових та платоспроможних невеликих банків.
 
Значна їх частина просто не встигне виконати вимоги та буде змушена піти на поглинання великими банками. Або ж будуть ліквідовані. Цей підхід регулятора суперечить міжнародній практиці, і може призвести до зникнення п'яти десятків банківських установ протягом року", - наголосив голова Комітету.
 
Сергій Рибалка нагадав, що 26 лютого у Комітеті була проведена нарада за участі заступника голови НБУ, представників банківської асоціації та незалежних експертів. "Я закликав керівництво Національного банку провести діалог із банківською спільнотою та знайти компромісне рішення. Минуло майже два тижні і досі компромісу не досягнуто. Тому разом із колегами по Комітету ми підготували законопроект, який на законодавчому рівні врегульовує це питання. Фактично йдеться про повернення до минулого, більш реалістичного графіку збільшення мінімального рівня статутного капіталу банків до 2024 року", - повідомив народний депутат.
 
"Попередні консультації показали наявність підтримки нашої конструктивної позиції не лише у багатьох незалежних експертів та професійних асоціацій, а й серед депутатського корпусу", - підкреслив глава профільного комітету Сергій Рибалка.
 
 Джерело: rada.gov.ua