Головний зміст

1k26cЗа це рішення проголосували 228 народних депутатів із 320 зареєстрованих у сесійній залі.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Як зазначив голова ВР Володимир Гройсман, для доопрацювання законопроекту до другого читання буде створено робочу групу за участі депутатів та фахівців, в тому числі, міжнародних.
 
Представляючи законопроект до перерви і додаткових консультацій, секретар комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник зазначив, що правозастосування цього закону (у порівнянні із першою версією законопроекту) було звужено до злочинів, які стосуються "розкрадання, створення злочинного угруповання і чиста корупція - отримання хабара". "Це стосується тільки суб'єктів, які були держслужбовцями, це не стосується простих громадян", - наголосив депутат.
 
За його словами, в законопроекті уточнюється, що звернення в дохід держави може бути накладено виключно на грошові кошти, валютні цінності, державні облігації, казначейські зобов'язання, дорогоцінні метали, каміння, інші цінності і доходи, які зберігаються у банківських установах.
 
Також Вінник наголосив, що цей закон зможе застосовуватися лише до осіб, які принаймні 6 місяців перебувають у державному розшуку.
 
Крім того, в законопроект було введено положення, згідно з яким суд досліджуватиме та встановлюватиме, чи виконала держава Україна всі необхідні, передбачені законом, розшукові заходи для того, щоб знайти підозрюваного.
 
Вже після додаткових консультацій Вінник у сесійній залі повідомив про нові домовленості щодо законопроекту. Так, було вирішено виключити із тексту законопроекту формулювання "інші цінності".
 
Також було встановлено, що "прокурор у своєму клопотанні має доводити незаконність отриманих відповідною підозрюваною, обвинуваченою особою грошей".
 
Серед іншого, було виключено можливість повторного подання клопотання до суду щодо можливості стягнення на користь державного бюджету грошових коштів.
 
Водночас, "у разі виправдувального вироку суду країна буде зобов'язана протягом 12 місяців беззаперечно повернути ті кошти, які під час досудового слідства, на підставі цього закону, були звернуті на користь держави", - сказав Вінник.