Головний зміст

всуВерховний Суд України дійшов висновку, що відповідно до ч. 1 ст. 196 Сімейного кодексу (СК) при виникненні заборгованості з вини особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти за рішенням суду, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі 1% від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення. Про це йдеться в Постанові Судової палати в цивільних справах ВСУ від 3 лютого 2016 року №6-1477цс15.
 
 
 
 
 
 
Так, з урахуванням правової природи пені як дієвого стимулу належного виконання обов'язку і виходячи з того, що аліменти призначаються та виплачуються (стягуються) щомісяця, за змістом ст. 196 СК пеня нараховується на суму заборгованості за той місяць, за який не сплачено аліменти. При цьому сума заборгованості зі сплати аліментів за попередні місяці не додається до заборгованості за наступні місяці, а кількість днів прострочення обчислюється виходячи з того місяця, в якому аліменти не виплачувалися.
 
Верховний Суд вважає, що неустойка (пеня) за один місяць обчислюється так: заборгованість по сплаті аліментів за місяць помножена на 1% пені та помножена на кількість днів місяця, в якому виникла заборгованість. Загальна сума неустойки (пені) визначається шляхом додавання нарахованої пені за кожний з прострочених платежів (за кожен місяць).