Головний зміст

image2В рамках другої секції другої сесії IV Міжнародного судово-правового форуму виступив Маркіян Мальський, к.ю.н., партнер, керівник Західноукраїнської філії АТ Arzinger.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Він позитивно оцінив ідею введення інституту свідків у господарському процесі. За словами адвоката, це не просто тому, що адвокатам подобається допитувати свідків, в цьому є сенс для суду. Свідки можуть бути джерелом безлічі інформації про факти, дати, обставини які  мають відношення до справи.
 
«При всіх недоліках як терміни, можливість тиску, розкриття корпоративної таємниці ... Це буде позитивною зміною», - зазначив пан Мальський.
 
image4
 
Зліва напрво: суддя ВСУ Вус С.М., голова Київського районного суду м. Одеси Чванкін С.А.
 
Михайло Цуркан, к.ю.н., заступник голови Вищого адміністративного суду України, переконаний, що розумний термін на розгляд справи не може бути єдиним для всіх справ. Це повинен бути максимально короткий для встановлення обставин розгляду і постановлення рішення у справі. Для однієї справи може бути достатньо трьох днів, а для іншого і півроку мало. Він звернув увагу на те, що одним з аспектів процесуальних змін має стати досягнення розгляду справ у розумні строки в розумінні Конвенції.
 
3426273
 
Зліва направо: Голова  ВААС  Кузьмишин В.М., Голова апеляційного суду Київської області Данілов О.М., 
д.ю.н., проф. НУ ОЮА Голубєва Н.Ю., голова Київського районного суду м. Одеси Чванкін С.А.
 
Дмитро Луспеник, к.ю.н., доцент, суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, секретар Пленуму, вважає, що  проблему уніфікації треба вирішувати: всі споживачі суддівських послуг і самі судді хочуть мати єдиний стандарт правосуддя. Це не повинен бути єдиний кодекс, але ідентичні інститути і рішення з однаковими наслідками повинні однаково регулюватися. 
 
 Іван Міщенко, керуючий партнер ЮФ Trusted Advisors, виступив на Міжнародному форумі з доповіддю на тему: «Запобігання зловживань учасниками судового процесу своїми процесуальними правами: механізми для дії».
За його словами, сьогодні зловживання процесуальними правами і затягування судового розгляду перейшло в розряд юридичних послуг - інтернет кишить пропозиціями від «фахівців».
 
image3
 
Зліва направо: д.ю.н. проф., КНУ ім. Т. Шевченка Майданик Р.А.,
голова Київського районного суду м. Одеси Чванкін С.А. 
 
Він навів приклади світової практики боротьби з такими явищами. В Україні поки немає конкретних процесуальних вказівок. Суди реагують за допомогою окремих ухвал. Але в рішеннях не відзначають про безпідставність позовів і зловживань.
 
Доповідач запропонував варіанти вирішення: максимальна активність суду в процесі щодо заявлених вимог; професійна відповідальність учасника або представника (добре, коли ними будуть адвокати); покладання судових витрат і витрат іншої сторони на порушника; розширення практики окремих ухвал.
 
image1
 
Зліва направо: Голова апеляційного суду Київської області Данілов О.М., 
голова Київського районного суду м. Одеси Чванкін С.А.
секретар РСУ Марцинкевич А.М. 
 
По завершенню  першого  дня  IV Міжнародного судово-правового форуму Сергій Чванкін, Голова Київського районного  суду м. Одеси зазначив, що  завдяки спільним зусиллям учасників,  перший день форуму пройшов дуже активно,  було обговорено низку важливих питань.  
 
Відзначимо, що Форум продовжить роботу сьогодні  о 10:00.