Головний зміст

competitors17 березня 2016 року у місті Києві на високому представницькому рівні за сприяння Антимонопольного комітету України та Фонду розвитку конкуренції відбулося відкриття V Форуму України з питань конкуренції.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Основним модератором першого дня роботи Форуму виступив Голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв. Захід проходить за участю державних уповноважених Комітету, керівників провідних конкурентних відомств світу, представників Фонду розвитку конкуренції, органів державної влади, міжнародних експертів, громадськості та ЗМІ.
 
З вітальним словом від Прем`єр-Міністра України Арсенія Яценюка до учасників Форуму виступив заступник Міністра Кабінету Міністрів України Вадим Гламаздін.
 
«У часи системних реформ державна конкурентна політика набуває особливого значення. Наша стратегічна мета – забезпечення ефективної конкуренції між компаніями, стимулювання економічного зростання, захист інтересів споживачів, створення середовища, яке сприятиме інноваціям та поліпшенню життя громадян. Упевнений, Форум сприятиме розробці нових інструментів для подальшого формування прозорого та ефективного конкурентного середовища», - зазначено у зверненні.
 
Голова Антимонопольного комітету у своєму вступному слові наголосив на важливості та необхідності проведення такого заходу на високому рівні, детально охарактеризував і на основі конкретних прикладів проілюстрував досягнення Антимонопольного комітету за останній час. «Антимонопольний комітет усвідомлює важливість імплементації Угоди про асоціацію України з ЄС та, зі свого боку, уже зараз впроваджує найкращі європейські практики, вдосконалює законодавчу базу, повною мірою і ефективно реалізує завдання, визначені Угодою», – зазначив Юрій Терентьєв.
 
Керівники провідних конкурентних відомств світу, які брали участь в сьогоднішніх панельних дискусіях «Конкурентна політика в Україні та на міжнародному рівні» і «Ефективне конкурентне відомство», охоче ділились власним досвідом, а також висловлювали власне бачення щодо вдосконалення та розвитку конкурентної політики в Україні.
 
Хасан Какайя, експерт Фонду розвитку конкуренції (міжнародний експерт, керівник підрозділу конкурентного законодавства та споживчої політики Конференції ООН із питань торгівлі та розвитку (1998-2015), ЮНКТАД), наголошував, що використання новітніх методів та технологій мають прискорити процес удосконалення роботи антимонопольного відомства України, а орієнтація на євроінтеграцію допоможе Комітету досягти ще кращих результатів у своїй діяльності.
 
Генеральний директор Австрійського конкурентного відомства Теодор Таннеру своїй доповіді звернув увагу на важливість правозастосування норм антимонопольного законодавства та впровадження кращих європейських практик з метою їх ефективного використання.
 
У свою чергу Дірк Бушле, заступник директора Енергетичного співтовариства, підкреслив: «Потрібна політична воля не лише для того, щоб внести зміни до законодавства, а й для того, щоб раціонально та правильно застосовувати ці зміни. У цьому напрямку Антимонопольний комітет України робить все можливе та вже зараз показує високий результат, який не може залишатися не помітним для європейської спільноти».
 
Анн-Софі Дюпон, представник Європейської комісії, високо оцінила прогрес, який досяг Антимонопольний комітет України за останній час: «Ви доклали багато зусиль для досягнення кращих результатів у своїй роботі, і ми це бачимо, тому, зі свого боку, на постійній основі будемо надавати вам необхідну та ефективну допомогу».
 
Під час сесії всі міжнародні експерти погодились з тим, що для ефективної роботи конкурентного відомства основою має бути його незалежність, процесуальна справедливість, кваліфікованість кадрів та гідна заробітна плата, достатнє фінансування конкурентного відомства, його імідж як в середині країни, так і на міжнародній арені.
У перший день Форуму учасники охопили широке коло питань, зокрема, стосовно імплементації Глави 10 «Конкуренція» Угоди про асоціацію України з ЄС, приєднання України до Договору про заснування Енергетичного співтовариства, реформування конкурентного законодавства та вплив такого реформування на ринки і споживачів, ефективність впровадження антимонопольних complaints програм для зменшення ризиків бізнесу, а також практичний досвід створення та функціонування ефективної системи контролю державної допомоги суб’єктам господарювання.
 
Юрій Терентьєв наголосив: «Основним пріоритетом роботи Антимонопольного комітету України є ефективність. Цей показник є головним у роботі системи органів Комітету».
 
У рамках заходу відбувся прес-брифінг Голови Антимонопольного комітету України Юрія Терентьєва, на якому він розповів представникам засобів масової інформації про подальші плани в роботі відомства, про результати, які вже досягнуто,  і про участь Комітету у розвитку добросовісної конкуренції в Україні.
 
«Проведення такого заходу як V Форум України з питань конкуренції покращує обмін досвідом у сфері розвитку та захисту економічної конкуренції, а також сприяє підвищенню іміджу як Антимонопольного комітету, так і країни в цілому на міжнародній арені», - підкреслив Юрій Терентьєв.