Головний зміст

62006Законопроект, який передбачає зміну до Закону «Про судоустрій і статус суддів», вже наробив багато шуму. Деякі його положення виглядають досить радикальними. Наприклад, пропонується відкрити доступ до посад суддів Верховного Суду адвокатам і вченим, а Раду Суддів України пропонується максимально усунути від можливості впливати на майбутні процедури кваліфікаційного оцінювання суддів.
 
 
 
 
 
 
Торкнуться зміни і повноважень Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС). Що і як може змінитися в житті судової системи країни і ВККС розповів член Комісії Андрій Василенко.
 
Так, законопроектом пропонується нововведення, згідно з яким суддею Верховного Суду може стати науковець або адвокат без певного стажу роботи. Це ж стосується ВРЮ і ВККС.
 
«У багатьох європейських країнах така практика вже є. Справа не в тому, чи можна це робити чи ні, а питання в тому, як побудувати систему формування суддівського корпусу так, щоб незалежно від того, адвокатом працює людина, суддею або науковцем, він потрапляв в суддівський корпус при певних умовах. Питання полягає в побудові системи підтвердження людиною своєї кваліфікації, моральних якостей, стійкості до корупційних чинників. А з яких верств населення або фахівців суддівський корпус буде формуватися, насправді, - не так важливо. Кожен має право на будь-яку роботу. У той же час питання залучення вчених і адвокатів до судів першої та апеляційної інстанцій вимагає додаткового вивчення », - зазначив Андрій Василенко.
 
Крім цього, в законопроекті пропонується, що в разі виявлення під час проведення кваліфікаційного оцінювання фактів, які можуть спричинити за собою дисциплінарну відповідальність судді, ВККС України може звернутися до органу, який здійснює дисциплінарне провадження стосовно судді для вирішення питання про відкриття дисциплінарної справи чи відмови в його відкритті.
 
Оскільки ВККС є органом, який сам розглядає скарги на суддів, то виникає питання: а до кого Комісія взагалі тоді буде звертатися?