Головний зміст

74108Депутати вважають, що адвокати свідків мають недостатньо прав порівняно з їх колегами, які захищають обвинувачених, підозрюваних. Тому пропонується внести відповідні зміни до Кримінального процесуального кодексу України, зокрема, в частині гарантій таких адвокатів.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Відповідний проект №4241 “Про внесення змін до статті 66 Кримінального процесуального кодексу України (щодо забезпечення права свідка на ефективну правову допомогу)” зареєстрували нардепи Д.Шпенов та Д.Колєсніков.
 
Згідно з проектом адвокат, який надає правову допомогу свідку, має ті ж гарантії діяльності, та обов’язки, що й захисник у кримінальному проваджені.
 
Окрім того, адвокат, який надає правову допомогу свідку, користується процесуальними правами передбаченими пунктами 3, 8 – 17 частини 3 статті 42 КПК, а саме:
 
- збирати і подавати слідчому, прокурору, слідчому судді докази;
- брати участь у проведенні процесуальних дій;
- під час проведення процесуальних дій ставити запитання, подавати свої зауваження та заперечення щодо порядку проведення дій, які заносяться до протоколу;
- заявляти клопотання про проведення процесуальних дій, про забезпечення безпеки;
- заявляти відводи;
- ознайомлюватися з матеріалами досудового розслідування тощо.
 
Не допускається використання адвокатом свідка вказаних процесуальних прав в інтересах інших учасників кримінального провадження.