Головний зміст

1392907453 196403 27Народний депутат України Міщенко С.Г. зареєстрував проект Закону «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України» щодо запровадження відеофіксації першого допиту затриманого.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Зокрема, заплановано запровадити практику відеофіксації першого допиту затриманої особи правоохоронними органами, що узгоджуватиметься з європейськими стандартами у сфері прав людини.
 
Народний депутат вважає, що застосування відеозапису під час першого допиту затриманої особи в першу чергу забезпечить захист прав затриманих, а також повноту фіксації візуальної, мовної, та іншої інформації, яка надаватиметься такою особою. У такому випадку слідчий може повністю зосередитися на веденні допиту, більш ефективно використовувати тактичні прийоми, а оперативний працівник, здійснюючи нагляд за затриманим, може отримати інформацію, яка з точки зору слідчого до справи не відноситься, але для подальших оперативно-розшукових заходів може виявитися досить корисною.
 
З іншої сторони, коли вичерпується можливість розкрити справу по гарячих слідах, окремі працівники правоохоронних органів можуть вдаватися до залякувань затриманої особи, побиття, а іноді до тортур над нею, щоб схилити певну особу зізнатися в скоєні злочину, який вона не скоювала. Тому відеозапис першого допиту затриманої особи посилить захист прав людини, створить умови за яких відповідні слідчі та працівники правоохоронних органів не матимуть можливості застосовувати інструменти репресій проти затриманої особи.